HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Pražském hradě byla rozdána ocenění Zlatý záchranářský kříž

Dne 22. května 2019 si nominovaní převzali z rukou prezidenta České republiky Miloše Zemana na Pražském hradě ocenění Zlatý záchranářský kříž.

V letošním roce bylo toto ocenění uděleno i hasičům, záchranářům a policistům z Plzeňského kraje a to v kategorii Záchranářský čin profesionálního týmu.

15.12. 2018 asi ve 23hod. byl vyhlášen poplach hasičům, PČR i ZZS. Jednalo se o dopravní nehodu osobního automobilu u Koutu na Šumavě.

Vozidlo vyletělo z komunikace a skončilo v jednom z ramen Koutského potoka. V okamžiku příjezdu první jednotky bylo vozidlo koly vzhůru a potopené tak, že byly vidět jen prahy a kola.

Hasiči okamžitě zahájili záchranné práce a pátrali pod hladinou po případných osobách ve vozidle. Vzhledem k bahnitému dnu se nejprve podařilo otevřít jen zadní dveře a v kalné vodě nahmatat první osobu – mladou ženu. Jakmile ji hasiči dostali na břeh, byla zahájena resuscitace. Část jednotky pokračovala v záchranných pracích. Za vydatné pomoci hlídky dopravní policie se hasičům podařilo částečně povytáhnout vozidlo z vody a pomocí navijáku ho přetočit na bok a zajistit v této poloze tak, aby bylo možné se dostat k dalším zraněným.

Postupně byli z vozidla ještě vytaženi tři muži a transportováni na břeh. Na místě v tu chvíli již byla i ZZS, která ve spolupráci s hasiči zahájila resuscitaci u všech tří mužů. Resuscitace za průběžného střídání záchranářů, hasičů a policistů probíhala bezmála hodinu a půl. Přes obrovské úsilí všech zúčastněných složek IZS nakonec muži nepřežili.

Část hasičů byla z důvodu vyčerpání a prochladnutí (v ledové vodě o hloubce asi 1,3m zasahovali jen v zásahových oblecích, které nejsou vodotěsné), odeslána na základnu.

Tento zásah dokonale prověřil součinnost a schopnost kooperace všech základních složek IZS.

I přes to, že nakonec přežila jen jedna osoba, ukázali všichni zúčastnění obrovskou vůli a odhodlání zachránit co nejvíce životů. Bez jejich profesionálního a osobního nasazení by tato nehoda měla oběti čtyři.

Za ZZS Pk – VZ Domažlice byli oceněni:

Marián Smolík, DiS
Petr Svoboda
 

Za HZS Pk ÚO Domažlice byli oceněni:

nprap. Jakub Hoffmann
pprap. Martin Mráz
pprap. Petr Sterzl
nstržm. Josef Konrády
nstržm. Martin Vondrovic
nstržm. Lukáš Pernikl
nprap. Vojtěch Jírovec
nstržm. Bořek Holub
nstržm. Petr Rozhoň

Za DI SDN PČR Domažlice:
prap. Martin Jurčo
prap. Jaroslav Schweiner

Za OO PČR Kdyně:
prap. David Štauber
prap. Zdeněk Hanák

kpt. Mgr. Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje


por. Mgr. Dagmar Brožová
tisková mluvčí PČR
ÚO Domažlice


MUDr. Denisa Štruncová DiS., MBA
ZZS Plzeňského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem