Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Plzeňsku hasiči procvičují vyhledávání a záchranu osob ze sutin zřícených budov

2. listopadu 2011 (Ivana Svitáková) - Ve dnech 2. - 3. listopadu 2011 probíhá na území plzeňského kraje taktické cvičení USAR odřadu. Cílem cvičení je prověřit připravenost týmu na případné vyslání do zemětřesením postižené země. Odřad složený z příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, lékařů, kynologů se psy si procvičí přesun z místa služebního působiště do místa cvičení. Cvičení bude probíhat praktickou (dynamickou) činností v terénu za použití figurantů imitujících (představujících) zraněné nebo mrtvé osoby. Oběti mimořádné události budou vyhledány a vyproštěny ze sutin zřícených budov.  

Jak mechanismus pomoci probíhá? Postižená země požádá prostřednictvím mezinárodních organizací (UN-OCHA a EU Monitorovací a informační centrum) o zahraniční pomoc. Požadavek na pomoc přijímá operační středisko generálního ředitelství HZS ČR a požadavek dále postoupí Ministerstvu zahraničních věcí. Jednotlivé státy na požadavky země reagují a v případě akceptování nabídky (po dohodě s Ministerstvem zahraničních věcí) je nabídka pomoci vůči postižené zemi realizována.
 
Česká republika disponuje špičkovým záchranářským týmem, který je složen z příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, lékařů a kynologů se psy - USAR odřad.
 
USAR odřad, klasifikační cvičení Ostrava 2010USAR odřad, klasifikační cvičení Ostrava 2010
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Co je USAR odřad?
Jednotka USAR (Urban Search And Rescue) je předurčena pro vyhledávací a záchranné práce v obydlených oblastech - zejména po zemětřeseních. Může však také působit na území ČR při zřícení budov. Na základě platných předpisů je jednotka USAR vysílána do 6 hodin od rozhodnutí o vyslání. Jedná se o jednotku s týlovým zabezpečením nejméně na sedm dní v počtu 24 osob (základní struktura), jejíž přeprava je zabezpečována pozemní cestou i letecky. Výcvik členů USAR jednotky a působení v místě zásahu je řízeno na základě platné legislativy v ČR a na základě Metodiky UN-INSARAG. USAR jednotka působila bezprostředně po zemětřesení v těchto zemích: Arménie 1988, Turecko-srpen 1999, Čína-Taiwan 1999, Turecko-listopad 1999, Alžír 2003, Irán 2003, Pakistán 2005.
 
USAR odřad, klasifikační cvičení Ostrava 2010USAR odřad, klasifikační cvičení Ostrava 2010
Právo nosit toto prestižní označení ve jméně i visačku na rameni záchranářské kombinézy dostal český USAR tým po třídenní praktické části mezinárodního klasifikačního cvičení, které se konalo v Ostravě v Dolní oblasti Vítkovic v říjnu roku 2010. Zde bylo velmi realisticky simulováno zřícení několika budov a zasypání desítek osob po působení tornáda. Zraněné hráli figuríny i živí figuranti z řad hasičů. Podle vedoucího cvičení a zástupce ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje plk. Ing. Vladimíra Vlčka, PhD. byla udělením certifikátu úspěšně zakončena dvouletá aktivní práce na vytvoření, vybavení a vycvičení kvalitního týmu.
 
 Více o odřadu na www.usar.cz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Ivana Svitáková
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
 
Mobil: +420 724 193 394
Tel.: +420 950 819 867
E-mail:ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem