HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Ostaši cvičili hasiči dálkovou dopravu vody k požáru

Jak dlouho hasičům trvá, než dostanou pomocí dálkového dopravního vedení vodu až na vrcholek Ostaše na Náchodsku? I to bylo předmětem prověřovacího cvičení, které absolvovaly jednotky požární ochrany na Náchodsku, a to sněžení a silnému větru navzdory. 

V pondělí 19. 11. byl v 8:32 hod. vyhlášen požární poplach, a to kvůli požáru hrabanky a malého porostu na Ostaši u Police nad Metují. Na místo události vyrazilo celkem šest jednotek, a to profesionální hasiči z Náchoda a Broumova a jednotky SDH Police nad Metují, Teplice nad Metují, Machov-Lhota a Adršpach.

Operační středisko upozorňovalo jednotky na špatnou sjízdnost silnic, protože v této části okresu v dobu vyhlášení poplachu sněžilo. Na místě se hasiči dozvěděli, že se jedná o prověřovací cvičení s námětem požáru o rozsahu cca 15x10 m, který je vzdálen asi jeden kilometr s převýšením minimálně 150 m. Událost se nacházela podle scénáře v terénu nepřístupném mobilní technikou, navíc počasí jednotkám příliš nepřálo, cvičný zásah komplikovalo sněžení a studený vítr. Ale protože si hasiči ve skutečnosti nevybírají dobu a podmínky zásahu,  více než čtyřicet mužů se pustilo do boje s požárem.

Cvičení bylo zaměřeno především na použití nové techniky, kterou jednotky požární ochrany disponují a dále na použití mobilních nádrží. Celkem hasiči nasadili a vyzkoušeli pět čerpadel a použili čtyřicet hadic. Voda byla na místě požáru do 40 minut, což je za takto náročných podmínek velice dobrý čas.PC Ostaš (2).JPG

Text: ppor. Bc. Petr Fanta, velitel čety na PS Náchod
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

PC Ostaš (1)

PC Ostaš (1) 

Detailní náhled

PC Ostaš (2)

PC Ostaš (2) 

Detailní náhled

PC Ostaš (3)

PC Ostaš (3) 

Detailní náhled

PC Ostaš (4)

PC Ostaš (4) 

Detailní náhled

PC Ostaš (5)

PC Ostaš (5) 

Detailní náhled

PC Ostaš (6)

PC Ostaš (6) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem