HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na jižní Moravě budou pomáhat i hasiči z Královéhradeckého kraje

DOPORUČENÍ PRO PŘÍPADNÉ ODŘADY JSDH OBCÍ 

Z Královéhradeckého kraje bude v jihomoravských obcích zasažených ničivým tornádem pomáhat 36 profesionálních a dobrovolných hasičů, včetně psychologa HZS Královéhradeckého kraje a jeho asistentky. Ve skupině vyslané v rámci mezikrajské výpomoci jsou zařazeni profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové, stanice Hradec Králové - Pražská, Trutnov a Rychnov nad Kněžnou a dobrovolní hasiči z JSDH města Hradce Králové a Třebechovic pod Orebem. Odřad je složen převážně z hasičů, kteří obsluhují těžkou techniku nebo jsou speciálně proškoleni na práce ve výškách a nad volnou hloubkou. 

Hasiči z Královéhradeckého kraje by měli na jižní Moravě působit odhadem pět dní, v neděli by měla být celá skupina vystřídána. 

HZS Královéhradeckého kraje vysílá na pomoc do postižených obcí následující zásahovou techniku:

  • kontejner nouzového přežití
  • kontejner určený ke stabilizaci budov
  • kontejner pro nouzové zastřešení
  • kontejnerová elektrocentrála
  • nákladní automobil s kolovým manipulátorem
  • automobilový jeřáb
  • evakuační autobus
  • další doprovodná osobní vozidla 

Konvoj asi deseti vozidel vyrazí za doprovodu Policie ČR z centrální stanice Hradec Králové v pátek 25. 6. kolem 15. hodiny. 

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ PRO DOBROVOLNÉ JEDNOTKY

V případě, že by se některá z jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Královéhradeckém kraji chtěla zapojit do pomoci postiženým obcím v Jihomoravském kraji, je nutné organizovat tuto činnost z centrální úrovně krajů. O možnostech odřadů je možné informovat se na krajském operačním a informačním středisku HZS Královéhradeckého kraje - telefonní číslo 950 530 100. Apelujeme tak na základě žádosti krizového štábu Jihomoravského kraje i HZS Jihomoravského kraje - jen centrálně organizovaná pomoc může být dostatečně efektivní a účinná. 

______________________________________________________________________________

Odřad je jednotkou v operačním řízení a je složen z hasičů nejméně dvou jednotek, nebo z hasičů nejméně jedné jednotky a osob začleněných ve složce integrovaného záchranného systému (dále jen „IZS“) nebo osob poskytujících osobní, resp. věcnou pomoc. Tento pojem se v označení jednotky používá zejména při vyslání většího množství sil a prostředků s logistickým zázemím při ústřední koordinaci záchranných prací, smluvní pomoci do zahraničí nebo mezinárodní pomoci. 

8B793B04-08C0-4FC7-AD23-D2B8E708B270.jpeg

Martina Götzová, tisková mluvčí

FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

vytisknout  e-mailem