HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na jihočeském letišti zahájilo provoz Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině

Na terminálu Jihočeského letiště České Budějovice dnes zahájilo provoz Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Centrum pro Ukrajince zasažené válkou zřídil Jihočeský kraj v úzké spolupráci s jihočeskými hasiči, policisty, Správou uprchlických zařízení, odborem azylové migrační politiky MV ČR, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Českým červeným křížem a dalšími organizacemi. 

Centrum bude fungovat v nepřetržitém provozu a jeho systém je jednotný pro všechna centra v každém kraji. Ukrajinští žadatelé o pomoc zde absolvují registrační proces. Vše, co je nutné pro pobyt v kraji, mají v asistenčním centru na jednom místě a na konci registračního procesu mají vše potřebné vyřízené. V asistenčním centru je kromě administrace také oddělený prostor pro odpočinek a možnost občerstvení.

Zásadní činností, kterou zajišťuje Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, je zajištění dočasného ubytování, které realizujeme ve spolupráci se Správou uprchlických zařízení, Jihočeským krajem, Ministerstvem vnitra, municipalitami a dobrovolníky. Dnes od sedmé hodiny ranní přijelo na letiště do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině po vlastní ose nebo dopravou HZS Jihočeského kraje přibližně 200 osob. Naprostá většina z nich zatím nepožaduje ubytování. Z vytvořeného a stále aktualizovaného centrálního systému, ve kterém jsou možnosti ubytování a další pomoci, využilo dočasné ubytování zatím pouze jen několik osob.
Dalším podstatným úkolem jihočeského profesionálního sboru je doprava ukrajinských uprchlíků. Podílíme se na jejich dopravě do asistenčního centra, následně pak řešíme kompletní dopravu z centra do míst dočasného ubytování.
Hasiči dále v asistenčním centru pro děti vytvořili hrací koutek a do dalšího odděleného prostoru pak připravili přibližně 50 lůžek se spacáky a dekami pro možnost nouzového přespání. Hasiči koordinují a podílejí se i na zajištění psychologické nebo duchovní pomoci.

Další informace jsou na stránkách Jihočeského kraje: https://www.kraj-jihocesky.cz/pomahame-ukrajine, kde je také možnost pro dobrovolníky zapojit se do pomoci Ukrajincům.

Informační servis poskytuje také Ministerstvo vnitra: https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-obcany-ukrajiny.aspx.

Informace o pomoci ukrajinským uprchlíkům a možnostech pomoci jsou také na: www.nasiukrajinci.cz.

Odkazy do noveho okna

KACPU - 3. 3. 2022 (8)

KACPU - 3. 3. 2022 (8) 

Detailní náhled

KACPU - 3. 3. 2022 (7)

KACPU - 3. 3. 2022 (7) 

Detailní náhled

KACPU - 3. 3. 2022 (6)

KACPU - 3. 3. 2022 (6) 

Detailní náhled

KACPU - 3. 3. 2022 (5)

KACPU - 3. 3. 2022 (5) 

Detailní náhled

KACPU - 3. 3. 2022 (4)

KACPU - 3. 3. 2022 (4) 

Detailní náhled

KACPU - 3. 3. 2022 (3)

KACPU - 3. 3. 2022 (3) 

Detailní náhled

KACPU - 3. 3. 2022 (2)

KACPU - 3. 3. 2022 (2) 

Detailní náhled

KACPU - 3. 3. 2022 (1)

KACPU - 3. 3. 2022 (1) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem