HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Jičínsku hořelo obilné pole, požár zničil 20 hektarů

Deset jednotek hasičů zasahovalo v sobotu 26. července 2014 odpoledne u rozsáhlého požáru pole s obilím u obce Hubálov na Jičínsku.  

Tisková zpráva ze dne 26. července 2014, 21:00 hodin
 
Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena v 16:00 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jičína a Hořic, dobrovolní hasiči z Jičína, Lužan, Mlázovic, Ostroměře, Valdic, Slatin, Vysokého Veselí a místní jednotka Hubálov - Tuř.
Při příjezdu první jednotky na místo hořelo na ploše zhruba pěti hektarů a kvůli silnému větru se požár velmi rychle šířil. Kvůli rozsahu požáru byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu. Hasiči zřídili čerpací stanoviště u rybníka v Tuři, odkud doplňovali vodu do cisteren. Současně zemědělci zasaženého pole začali přeorávat požářiště, aby se plameny nešířily. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 16:38 hodin a zabránili tak rozšíření na další rozlehlé pole s obilím. ¨Požár se podařilo uhasit o půl šesté vpodvečer. Plameny nakonec zničily zhruba 20 hektarů - část strniště po sklizni a zbytek ještě nesklizeného obilí. Řidič kombajnu, který prováděl sklizeň, stačil se strojem včas odjet a nedošlo tak k jeho poškození. Požár vznikl od výfukového potrubí nákladního vozidla Tatra svážející zrna od kombajnu. Hmotná škoda byla vyčíslena na 20 tisíc korun, uchráněné hodnoty na obilí činí 600 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Na místě stále zůstává místní jednotka dobrovolných hasičů, která provádí dohled nad požářištěm.
 
 
Tisková zpráva ze dne 26. července 2014, 17:00 hodin
 
Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena v 16:00 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jičína a Hořic, dobrovolní hasiči z Jičína, Lužan, Mlázovic, Ostroměře, Valdic, Slatin a Vysokého Veselí.
Při příjezdu první jednotky na místo hořelo na ploše zhruba pěti hektarů a kvůli silnému větru se požár velmi rychle šířil. Hasiči zřídili čerpací stanoviště u rybníka v Tuři, odkud doplňovali vodu do cisteren. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu v 16:38 hodin a zabránili tak rozšíření na další rozlehlé pole s obilím. Plameny nakonec zničily zhruba 20 hektarů - část strniště po sklizni a zbytek ještě nesklizeného obilí. Řidič kombajnu, který prováděl sklizeň, stačil se strojem včas odjet a nedošlo tak k jeho poškození. Přesné příčiny vzniku požáru i výše škody jsou předmětem dalšího šetření. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: SDH Jičín

Odkazy do noveho okna

14-07-26 Hubálov (1)

14-07-26 Hubálov (1) 

Detailní náhled

14-07-26 Hubálov

14-07-26 Hubálov 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem