HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na Dnech NATO vedle techniky a stanu pro děti i ukázky extrémní soutěže FCC

            Vedle tradiční expozice s moderní hasičskou technikou a oblíbeným stanem prevence se soutěžemi pro děti připravil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje na letošní Dny NATO i několik ukázek nové extrémní soutěže FCC (Firefighter Combat Challenge), do nichž se na ploše mošnovského letiště zapojí v součtu nejlepších 24 borců z celé ČR z řad profesionálních a dobrovolných hasičů.

Příslušníci HZS MSK se i letos významně podílejí na celkové organizaci Dnů NATO. Na ploše se samozřejmě představí i „místní“ Hasičská záchranná služba Letiště Leoše Janáčka Ostrava, Záchranný útvar HZS ČR a tři jednotky dobrovolných hasičů – Ostrava-Radvanice, Vratimov a Studénka.

           HZS MSK na víkendových Dnech NATO (18.-19.9.2021) představí např. pásové obojživelné vozidlo Hägglunds BV 206 NGR, sloužící pro evakuaci či přesun osob v náročném horském, lesním či bahnitém terénu, čtyřkolku Arctic Cat Prowler HDX 700i, umožňující průzkum a hasební práce v nepřístupném terénu, a obojživelné vozidlo Argo 8x8 Avenger.

            V sekci tří cisteren bude stát cisternové vozidlo CV 40/21000-S3 pro velkoobjemové hašení a dvě cisternové zodolněné stříkačky – CZS 40 a menší CZS 15. K prohlédnutí bude připraveno i vodní a kalové čerpadlo HFS/HRU Hydrosub Somati s výkonem až 8000 litrů za minutu a bambi vak, který slouží k hašení požárů v podvěsu pod vrtulníkem.

Soutěž FCC vznikla v USA v 80. letech jako důsledek testování nového přetlakového dýchacího přístroje na nejčastěji prováděných úkonech hasičů. Do Evropy se dostala před deseti lety. Je podobná nám známější soutěži TFA (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije).

Závodník s aktivním přetlakovým dýchacím přístrojem a těžkou hadicí vybíhá na trati FCC na věž, vytahuje na laně druhou hadici, po seběhnutí posouvá údery kladivem 70 kg těžké závaží na vzdálenost 1,2 metru, následuje slalomový běh, roztažení zavodněného hadicového vedení a sražení terče proudem vody. Poslední činností je transport 80 kg těžké figuríny na vzdálenost 35 metrů.

V podmínkách České republiky je zatím tato soutěž v začátcích. Reprezentaci FCC je tvoří především závodníci reprezentace TFA. Na ME 2021 v Hannoveru už i tak získali čeští hasiči celkové první místo v týmové soutěži, v tandemech zlato a stříbro, v kategorii do 30 let zlato a bronz, v kategorii nad 40 let stříbro.

Na mošnovském letišti se v sobotu představí dvakrát v patnáctiminutovém bloku celkem 12 reprezentantů z HZS ČR, včetně ostravského Romana Vieje (12:47 a 16:15 h.), v neděli 12 zástupců dobrovolných hasičů z celé ČR (11:10 a 15:03 h.).

vytisknout  e-mailem