Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

My slavíme, hasiči se nezastaví

1. 1. 2015 0:00 hodin (Michaela Franclová) - Hasiči jsou dnes, stejně jako každý den v roce, připraveni pomáhat lidem v nouzi. Jaké byly zásahy hasičů během posledního dne letošního roku? 

31. prosince 2014 zasahovali hasiči u 277 mimořádných událostí (což je o 5% méně než je dlouhodobý denní průměr), z toho byly 72 požáry, 45 dopravních nehod a 121 technická pomoc. Nejvíce zásahů měly jednotky v Moravskoslezském kraji (52 událostí), Středočeském kraji (33 událostí) a v hlavním městě Praze (34 událostí). Nejklidnější poslední den roku strávili hasiči v Královéhradeckém kraji (4 události).
 
Nejčastější příčinou zvýšeného množství požárů jsou na Silvestra světlice, dělobuchy a další pyrotechnické zboží. Do šestnácté hodiny odpolední 31. prosince byl nahlášen 31 požár, do dvacáté hodiny to byl již 51 požár. V dalších čtyřech hodinách počet požárů vzrostl o dalších 21. Dlouhodobý průměrný denní počet požárů tak byl překročen o 40%.
 
Nejvíce požárů bylo evidováno ve Středočeském kraji (12 požárů), Olomouckém kraji (11 požárů) a v hlavním městě Praze (11 požárů). Při těchto požárech byla 1 osoba usmrcena a 10 osob zraněno. Předběžná škoda se pohybuje ve výši cca 5,9 miliónu korun. 40 osob bylo díky včasnému zásahu hasičů zachráněno.
 
Pro srovnání: Poslední den roku 2013 zdolali hasiči 95 požárů, z toho v hlavním městě vyjely jednotky k 16 požárům. Nejčastěji hořely odpadkové koše, popelnice, kontejnery na odpad, stromy, keře a věci na balkonech. 
 
Letos hasiči v hlavním městě kuriózně vyjížděli kromě požárů a technické pomoci také k odchytu papouška v Modřanech a na pomoc desetileté dívce při zdolání zamrzlé vodní plochy na Černém mostě.
 
Silvestr 2014 byl pro české hasiče také ve znamení asistence při zásahu Policie ČR na nástražný výbušný systém např. v hotelu v Rožnově pod Radhoštěm nebo v restauraci na pražském Smíchově.
 
K závažnějším požárům patřily tyto:
 
Požár panelového domu v Jablonci nad NisouPožár panelového domu v Jablonci nad Nisou
HZS Pardubického kraje

K požáru zahradní pergoly s udírnou v Šedivci na Orlickoústecku vyjely celkem čtyři jednotky hasičů. Muž udil maso, ale odešel spát. Při příjezdu hasičů už byla celá pergola v plamenech. Hasičům se podařilo požár dostat pod kontrolu a zlikvidovat ho v 01:59 hodin posledního dne roku 2014. Škoda je předběžně vyčíslena na 280 tisíc korun, hasiči svým rychlým zásahem uchránili sousedící rodinný dům v hodnotě 2 miliony korun.
 
HZS Libereckého kraje
U požáru bytu ve 2. patře panelového domu v Jablonci nad Nisou zasahovaly dnes dopoledne hasiči z Libereckého kraje. Před příjezdem hasičů opustilo dům 10 lidí, 8 lidí bylo odvezeno zdravotníky na vyšetření a 2 lidé museli zachránit přímo hasiči. Škoda je odhadem 0,5 milionu korun, uchráněn byl díky hasičům majetek v hodnotě 2 miliony korun. Příčina požáru je v šetření.
 
Požár v HněvotíněPožár v Hněvotíně
HZS Olomouckého kraje

Před devatenáctou hodinou večerní přijalo operační středisko hasičů Olomouckého kraje oznámení o požáru skladu na faře v Hněvotíně. Požár poškodil stavební konstrukce, uskladněný stavební materiál, fasádu a zaparkované osobní vozidlo. Uvnitř skladu byla také 10 kg propan-butanová lahev, kterou hasiči museli vynést ven. Za více než hodinu od oznámení byl oheň zlikvidován. Výše škody je předběžně vyčíslena na 0,5 milionu korun, příčina požáru se šetří. Při zásahu nebyl naštěstí nikdo zraněn.
 
 
Tisková mluvčí
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
Ve dnech 29. 12. – 4. 1. zastupuje Ing. Michaela Franclová, pracovník vztahů k veřejnosti, tel. 775 417 846, e-mail: michaela.franclova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem