HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Muž hasil požár komínu vodou

Čtyřem jednotkám požární ochrany byl vyhlášen poplach v úterý 2. listopadu v 18.47 hod. (profesionální z Chrudimi a dobrovolné z Heřmanova Městce, Slatiňan a Třibřich), spěchaly do Třibřich na Chrudimsku k požáru komínu.
Po příjezdu hasičů  již nevycházely z komínového tělesa plameny. Hasiči uzavřeli přívod vzduchu do topidla v obytné části a po vychladnutí vybrali saze.
Jenže manželský pár domu udělal velkou chybu. Požár komínu totiž muž hasil vodou. A tak se stalo, že jim komínové těleso popraskalo. Naštěstí při použití vody na likvidaci požáru nedošlo k žádnému zranění.
Nyní mají zákaz komínové těleso používat do doby, než se uskuteční revize od kominíka. 
A aby toho nebylo málo, ještě si manželé vysloužili pokutu, protože nedoložili doklad o kontrole čištění spalinových cest ani o revizi komínového tělesa.

Upozorňujeme - nikdy se nepokoušejte hasit komín vodou. Vysoká teplota v komíně spolu s rychlým vývinem páry může způsobit popraskání, či destrukci komínového tělesa. K hašení je možno použít písek, který je vhazován buď dvířky k vymetání komínového tělesa, nebo přímo ze střechy tělesem kouřovodu.

Jak často kontrolovat a čistit komínové těleso - základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu: je 3x ročně u spotřebiče na pevná paliva, 2x ročně na kapalná paliva a 1x ročně na plynná paliva. Jednou za rok je nutno nechat provést kontrolu oprávněnou osobou – kominíkem.

Co může uživatel sám kontrolovat:
Stav topidla a kouřovodu – zda nejsou propálené, není popraskané zdivo a vydrolené spáry.
Zda se v blízkosti topidla a kouřovodu nenachází hořlavé předměty.
Zda je přívodní elektroinstalace ke kotli nepoškozená.
Stav komínových dvířek a jejich uzávěrů.

Pokud dojde k požáru komínového tělesa: odstraňte z dosahu sálavého tepla všechny hořlavé předměty a zavolejte linku 150 nebo 112.

Jana Poláková - asistentka, HZS Pardubického kraje

Odkazy do noveho okna

požár komínu hasil vodou

požár komínu hasil vodou 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem