HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mravenčí práce hasičských vyšetřovatelů

Jak se to mohlo stát? Proč začalo hořet? Proč zrovna u nás? Takové a podobné otázky si z větší části pokládají všichni, kterým požár zničil jejich majetek a v tom nejhorším případě i zdraví nebo si vyžádal lidský život. Odvětví, kde každoročně vzniká nejvíce požárů, jsou naše vlastní domácnosti.

Nejprve se rozezní tísňová linka, volání o pomoc, výjezd hasičů na místo požáru, likvidace požáru, záchrana lidských životů, majetku i zvířat. Byt, půda, garáž a možná celý dům, co chtějí plameny pohltit, se snaží hasiči zachránit. Požár je uhašen a na místo zničené plameny přicházejí hasiči specialisté, kteří se zabývají vyšetřováním příčin vzniku požárů. A hledají odpovědi na mnohé otázky.

V loňském roce hasiči likvidovali 779 požárů, při kterých byla škoda vyčíslena na 239 717 000 korun. Při požárech v našem kraji byl usmrcen jeden člověk, 178 osob bylo evakuováno a celkem 41 zachráněno. Nejčastější příčinou vzniku požáru byla nedbalost (294 požárů). Poté následovaly technické závady (215 požárů) a pomyslnou třetí příčku v naší statistice zaujímají požáry způsobené od komínových těles (83 případů).

Není příliš známo, že výsledky práce hasičských vyšetřovatelů hrají významnou roli v celém řetězci následných události. V prvé řadě vždy každého nejprve zajímá, proč hořelo, a kdo nebo co za požár může. Následně se spouští řada procesů, která nebývá, zejména pro jednoznačně zjištěné viníky, příliš příjemná. Například se ukládají na místě požáru pokuty případně se zahajují správní řízení.

Příčiny vzniku požárů také zajímají orgány činné v trestním řízení, zejména pak tam, kde je podezření ze spáchání trestného činu. V neposlední řadě jsou výsledky práce hasičských vyšetřovatelů důležitým vodítkem pro činnost pojišťoven, které mohou na základě zjištěné příčiny vzniku požáru krátit pojistné plnění nebo vymáhat škody po viníkovi dané události.

Výsledky šetření příčin vzniku požárů jsou využívány zejména k zavádění opatření ke zvýšení úrovně požární bezpečnosti. A cítit se bezpečně, znát možné „nástrahy“, předcházet vzniku požáru a tím chránit svůj život, zdraví a majetek, je jistě nezanedbatelná stránka spokojeného života.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem