HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Možný nález leteckých pum v Pardubicích

Jaká se chystají případná bezpečnostní opatření?  

V uplynulých dnech jsme dostali informaci, že začátkem příštího roku by v okolí pardubické firmy PARAMO měly probíhat výkopové práce. Běžně vás o takových akcích neinformujeme, ale vzhledem k tomu, že firma PARAMO se během 2. světové války stala terčem tří leteckých útoků a na objekt dopadlo několik leteckých pum, lze přepokládat, že při výkopu by mohlo dojít k nálezu nevybuchlé munice. V průběhu roku se při podobných pracích na území , kde probíhaly spojenecké nálety, na nevybuchlé systémy narazí a policejní pyrotechnici je zneškodní.

Složky integrovaného záchranného systému i orgány samosprávy si jsou plně vědomy toho, že zneškodnění letecké munice je spojeno s určitým rizikem. K samotnému nálezu nemusí dojít, ale pokud se tak stane, přijmeme maximální bezpečnostní opatření, na která vás chceme prostřednictvím této tiskové zprávy včas připravit a o nichž vás chceme s dostatečným časovým předstihem informovat.
zdroj:wikipedia.org; wwwiiequipment.comzdroj:wikipedia.org; wwwiiequipment.com
Krajské ředitelství policie Pardubického kraje, Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje a Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje se zástupci Magistrátu města Pardubice připravují opatření, jakým způsobem se bude v případě nálezu postupovat.
Před odkrytím každého metru zeminy se budou provádět odborné průzkumy. V případě, že skutečně dojde k nálezu podezřelého předmětu, bude na místo přivolán pyrotechnik, jehož úkolem bude posoudit, o jaký druh munice se jedná a jakým způsobem bude probíhat její likvidace.
Bezpečnost obyvatelstva a okolních objektů je samozřejmě na prvním místě a proto není vyloučena ani evakuace, která v případě nálezu leteckých pum je z bezpečnostního hlediska skutečně na místě. Opět připomínáme, že jde o plánovaná bezpečnostní opatření v případě nebezpečí, ale že taková situace nemusí nastat. Evakuaci v takovém případě bude koordinovat pardubický magistrát spolu s úřady městských obvodů.
V případě vyhlášení evakuace je zapotřebí dodržovat pokyny složek IZS a pracovníků magistrátu zasahujících na místě a bezodkladně opustit vyklízený prostor. V prostoru, který by byl označen za nebezpečný, bude po celou dobu probíhajících pyrotechnických prací zastavena jakákoliv doprava a výroba až do doby, než bude nebezpečný předmět zneškodněn.
V případě, že pyrotechnik usoudí, že nalezený systém není možné zneškodnit na místě, dojde k jeho převozu do bezpečného prostoru. I samotný převoz by v takovém případě vyžadoval určitá bezpečnostní opatření spojená se zastavením dopravy a evakuací obyvatel v okolí vytyčené trasy.
O veškerých plánovaných opatřeních a o průběhu výkopových prací vás budeme informovat na webových stránkách zasahujících složek integrovaného záchranného systému. Informace Vám bude poskytovat Krajské ředitelství policie Pardubického kraje, Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje a také Magistrát města Pardubice prostřednictvím místního rozhlasu a webových stránek.
Na závěr je nutné uvést, že nálezy nevybuchlé letecké munice nejsou na území České republiky ničím neobvyklým, ale v případě takového zjištění je nutné postupovat s co největší opatrností.
 
Složky IZS a Magistrát města Pardubic
 

vytisknout  e-mailem