HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Možná ještě přijde zima a pořádně kamna roztopíme

Co uděláme, když začne mrznout? Je to jednoduché, zatopíme si v kamnech nebo v krbu. Co budeme dělat, když začne mrznout více? Pořádně přiložíme. 

 
Při topení však nesmíme zapomínat na základní povinnosti ve vztahu ke komínům a spotřebičům paliv. „Spalinové cesty topidel na pevná paliva musíme čistit 3 x ročně (je-li topidlo do výkonu 50 kW, pak čištění můžeme provádět sami). Vedle pravidelného čištění je třeba zajistit minimálně 1 x ročně i kontrolu spalinové cesty – komína. Takové čištění již musí provést oprávněná osoba s odbornou způsobilostí, tedy kominík,“ uvádí plk. Mgr. Pavel Nejtek, vedoucí oddělení stavební prevence, kontrolní činnosti a zjišťování příčin požáru HZS Pardubického kraje. Dojde-li již k požáru sazí, neváhejte hned volat hasiče.
 
V letošním roce hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli již k 4 požárům sazí v komíně. Jen během uplynulého víkendu to bylo třikrát.
 
Po uhašení požáru je nutné zajistit revizi spalinové cesty, jak nám ukládá NV č. 91/2010 Sb., revizí, kterou provádí revizní technik komínových systémů, zjistíme, zda nedošlo k poškození spalinové cesty a jestli další její užívání je bezpečné,“ doplňuje plk. Mgr. Pavel Nejtek.
Nezapomínejte na základní povinnosti k provozu komínů a spotřebičů, vždyť si tím sami chráníte své zdraví, životy a majetek.
 
 
 
 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem