HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Moc rádi jsme byli součástí projektu Hrdinové děti

Profesionální hasiči se účastnili projektu, který cílí na osobnostní složky současné mládeže, pomáhá jim překonávat překážky, odolávat strachu, učit se pracovat v týmu a vnímat důsledky svých činů. „Současně mladí potřebují opět další vzory, o které se mohou opřít, které je mohou inspirovat v životě. Mládež je ve vývojové fázi, ve které se sama potýká s identifikací sama sebe, hledá odpověď na otázku: „Kdo jsem a jakou mám cestu životem,“ říká k projektu Nikola Joštová, ředitelka Bethany – dům pomoci Pardubice.

Odpovědi mladí hledají trochu jinak – prožitkem, teprve tady si uvědomí, zda to jde. A kdo jiný by měl dětem a mládeži ukazovat cestu než HRDINOVÉ VŠEDNÍHO DNE, kteří si musí umět v těžkých chvílích poradit a mezi ně patří i hasiči.

Hasiči se během modelových cvičných situací přímo na hasičské stanici v Pardubicích snažili ukázat, jak nic nevzdávat.

„Jednalo se o tři modelové situace, z toho jedna byla věnovaná komunikaci s osobou v akutním stresu. V rámci našeho stanoviště žáci měli za úkol evakuovat 3 byty, ve kterých se nacházely 3 osoby v různých stresových reakcích. Žáci pracovali v týmech po 2-4 lidech. Pro všechny týmy fungoval nominovaný velitel zásahu z řad žáků, který nad jejich činnostmi dohlížel. Žáci si mohli vyzkoušet, jak náročné může být danou osobu v krizi zklidnit a v určitém časovém limitu ji dostat bezpečně mimo objekt,“ uvedl k modelovému cvičení psycholog HZS Pardubického kraje kpt. Mgr. Daniel Krejčí.

Cílem celého „modelování“ byla práce se strachem a jeho překonávání. Figuranti byli velmi věrohodní a žáci tak museli pracovat s velmi výraznými emocemi. Už to samo o sobě byla velká výzva. Žáci museli překonat strach z navázání kontaktu a byli stresováni krátkým časovým limitem. Po každé modelové situaci bylo provedeno vyhodnocení a poděkování všem zúčastněným za odvahu a dobrou práci.

„Celá akce měla ale i další rozměr, a to prevenci ze strany hasičů. Žákům jsme představili naši náročnou službu trochu jinak a mohli tak vnímat, že služba hasičů má smysl,“ doplňuje pprap. František Lokaj profesionální hasič ze stanice Pardubice

Zpětná vazba přišla i od nadšených rodičů a učitelů, kteří byli doslova dojati z toho, čeho byli svědkem - za proměny a uvědomění u jejich dětí. 

Teď k nám zavítaly děti ze ZŠ Polabiny3. Těšíme se na další pokračování, a to hned v lednu 2024, kdy nás navštíví žáci ze ZŠ Resslova Pardubice.

Za fotografie děkujeme Tomáš Pamper.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Hrdinové děti

Hrdinové děti 

Detailní náhled

Hrdinové děti

Hrdinové děti 

Detailní náhled

Hrdinové děti

Hrdinové děti 

Detailní náhled

Hrdinové děti

Hrdinové děti 

Detailní náhled

Hrdinové děti

Hrdinové děti 

Detailní náhled

Hrdinové děti

Hrdinové děti 

Detailní náhled

Hrdinové děti

Hrdinové děti 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem