HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mladý záchranář – hasičem v akci 2016

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje pokračuje již třetím rokem v úspěšné soutěži „Mladý záchranář - hasičem v akci“.  

Soutěž je stejně jako vloni určena pro žáky základních škol v Jihočeském kraji a účastní se jí pětičlenné týmy žáků 1. až 5. tříd a žáků 6. až 9. tříd. Soutěžní týmy přijde podpořit hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola.

První kolo soutěže probíhalo v zimních měsících prostřednictvím sociální sítě facebook. Na zdi profilu soutěže byly průběžně zveřejňovány informace, úkoly nebo testy pro soutěžní týmy mladší i starší kategorie. Za každý splněný úkol získávali soutěžící body, které se po skončení prvního kola sečetly. Do finálového kola se pak dostalo jen šest nejlepších týmů s nejvyšším počtem bodů ve své věkové kategorii.
Druhé - finálové kolo se uskuteční ve středu 18. května od 10 hodin v atraktivním prostředí stanice HZS Jihočeského kraje na Pražské třídě v Českých Budějovicích. Děti budou tedy soutěžit v prostorech, které nejsou běžně veřejnosti dostupné. Soutěžní týmy se stanou součástí fiktivního zásahu hasičů, a to od přijetí tísňového volání jedním ze členů týmu na vyhrazené lince operačního a informačního střediska, vyhodnocení situace až po vyslání jednotek. K zásahu je soutěžní družstvo vysíláno automobilem s výstražným zařízením.

Jaké soutěžní úkoly pro ně organizátoři připraví, to se soutěžící dozví až na místě. A bude jen na nich, jak si poradí se situacemi, do kterých se mohou dostat i v běžném životě. Ohlásit požár na tísňovou linku, vyhlásit hasičům poplach, překonat překážky v hasičském polygonu jsou adrenalinové zážitky pro všechny soutěžící. Správně sbalit evakuační zavazadlo, rozpoznat označení chemických látek, správně určit třídy požárů a přiřadit k nim odpovídající hasební prostředky či vyšetřit příčinu požáru se zdá být jednoduché, ale při plnění úkolů děti zjišťují, že zdání klame.

Na soutěžní týmy bude čekat nejen správné zvládnutí disciplín, prokázání fyzické zdatnosti a schopnosti rychle a správně se rozhodovat, ale zároveň také prověření teoretické znalosti, protože správný hasič musí být nejen v dobré kondici, ale také musí mít nemalé vědomosti, aby věděl co a jak udělat.

Během plnění úkolů bude každý soutěžní tým doprovázet skutečný hasič, který jim bude nápomocen při jejich náročné práci. Na závěr soutěže si budou moci soutěžící vyzkoušet výstroj a výzbroj hasičů, prozkoumat hasičskou techniku a podívat se jak opravdový výjezd hasičů vypadá.

Jak si dětské týmy poradí s nástrahami práce hasičů? Jak zvládnou vyřešit mimořádnou událost od okamžiku jejího přijetí až po likvidaci? Přijďte se podívat. Těšíme se na Vaši účast!!!

vytisknout  e-mailem