Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mistrovství profesionálních hasičů ČR v požárním sportu bylo odstartováno

V 8.30 hodin bylo slavnostně odstartováno 37. Mistrovství HZS České republiky v požárním sportu, které se koná po dva dny na Městském atletickém stadionu v Pardubicích. Všech 150 závodníků z celé České republiky přivítal hejtman Pardubického kraje Ing. Ivo Toman a primátor města Pardubic Ing. Jaroslav Deml. Všechny hasiče pozdravil také jejich generální ředitel genmjr. Ing. Miroslav Štěpán a odstartoval celé mistrovství.
 
Po celé dopoledne závodníci budou na stadionu plnit první ze čtyř disciplín požárního sportu, a to běh na 100 m s překážkami. Závodník po startu zdolá dvoumetrovou bariéru, poté uchopí dvě hadice, přeběhne kladinu, seskočí z kladiny spojí hadice, jednou půlspojkou je napojí na rozdělovač, připojí proudnici a proběhne cílem.
           
Od 14 hodin pak na hasičské stanici v Teplého ulici v Pardubicích čeká na soutěžící další disciplína, a to výstup do 4. podlaží cvičné věže. Tady po odstartování doběhne soutěžící s hákovým žebříkem o hmotnosti nejméně 8,5 kilogramu k věži, zavěsí jej na parapetní desku okna 2. podlaží cvičné věže, vystoupí po něm, vysedne na parapetní desku, převěsí žebřík do 3. podlaží, a takto pokračuje až do 4. podlaží. Pokus je ukončen, dotkne-li se soutěžící podlahy ve 4. podlaží cvičné věže. Jen pro představu, parapet 4. podlaží cvičné věže je ve výšce téměř 11 metrů.
A ještě uvádíme národní rekord těchto dvou disciplín a uvidíme, zda bude na 37. mistrovství v požárním sportu překonán:
 
Národní rekordy v požárním sportu
 
Běh na 100 m s překážkami
Jakub Pěkný, HZS Moravskoslezského kraje, čas 15,93s. Národní rekord byl zaběhnut dne 30. května 2008 na 19. ročníku Memoriálu Milana Kružíka v Plzni.
 
Výstup do 4. podlaží cvičné věže
Josef Pěnča, HZS Jihomoravského kraje, čas 13,65 s. Národní rekord vytvořil na Mistrovství HZS ČR družstev v Brně v roce 1990 a od té doby nebyl překonán.
 
por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Odkazy do noveho okna

MR_2008_behstometru1

MR_2008_behstometru1 

Detailní náhled

MR_2008_příprava

MR_2008_příprava 

Detailní náhled

MR_2008_věž

MR_2008_věž 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem