HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mistrovství HZS ČR záchranných týmu složek IZS – záchrana na vodě

V sobotu 25. září 2021 se po covidové pauze opět na Pastvinách (Šlechtův palouk) konalo Mistrovství HZS ČR záchranných týmů složek integrovaného záchranného systému – záchrana na vodě. Pořadatelem byly GŘ HZS ČR, HZS Pardubického kraje, Sportovní klub HZS Ústí nad Orlicí, Vodní záchranná služba ČČK Pastviny, pobočný spolek.

Soutěže se účastnily pětičlenné týmy záchranářů – velitel a čtyři záchranáři. Celkem bylo přihlášeno devět týmů.

Soutěžilo se v první pomoci a záchraně osob z vody a břehů. Osoby bylo nutno vyhledat v terénu, provést základní ošetření a transport pomocí motorového člunu. Soutěžící museli zvládnout techniku jízdy s motorovým člunem nebo záchranným plavidlem a předat zkušenosti mezi jednotlivými skupinami v záchranářské činnosti atd. 

Závodnicí museli zvládnout jednotlivé disciplíny:

projet na vodní hladině člunem slalom, který byl sestaven ze čtyř bójek v řadě za sebou. Po projetí slalomu museli soutěžící zajet nejprve popředu a pak pozadu s člunem do kotviště. Na dalším stanovišti museli záchranáři zachránit postiženou osobu z břehu pomocí házecího pytlíku. Další stanoviště bylo zaměřeno na záchranu osoby z vody s podezřením na poranění páteře. (V reálném životě se jedná o jeden z nejčastějších úrazů při skákání do neznámé vody). Záchrana a naložení postiženého do člunu muselo být provedeno šetrně a s maximální ohleduplností, a také s pomůckami na fixaci páteře, které muselo mít každé družstvo ve výbavě. Na dalším stanovišti soutěžící předvedli ovládání záchranného plavidla (raftu).

Každý tým musel také provést kardiopulmonální resuscitaci s pomocí AED (kardiopulmonální resuscitace je metoda, jejíž pomocí oddalujeme klinickou smrt a zamezujeme nevratným poškozením životně důležitých orgánů. Do kardiopulmonální resuscitace řadíme nepřímou srdeční masáž a plicní ventilaci). Všichni řešili stejnou situaci: postižený byl v bezvědomí, nedýchal, nekrvácel, bez úrazu a po tonutí. Na dalším stanovišti bylo simulováno ošetření postiženého a následný transport ke stanovišti zdravotnické záchranné služby. Během závodu se jednotlivým týmům měřil čas, sledována byla odbornost zásahu a za nesplnění úkolů se udělovaly trestné body. První místo, tedy zlatou medaili si domů odváží tým HZS Chrudim, stříbrnou medailí získalo HZS Přerov a třetí místo patří družstvu HZS Žamberk.

Všem skvělým záchranářům gratulujeme.

Poděkování také patří našim sponzorům a partnerům: MI Estate, s.r.o., AVX Czech Republic, s.r.o., Pekařství a curkářství Sázava, GŘ HZS ČR a město Žamberk.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Pastviny 2021 (1)

Pastviny 2021 (1) 

Detailní náhled

Pastviny 2021 (2)

Pastviny 2021 (2) 

Detailní náhled

Pastviny 2021 (3)

Pastviny 2021 (3) 

Detailní náhled

Pastviny 2021 (4)

Pastviny 2021 (4) 

Detailní náhled

Pastviny 2021 (5)

Pastviny 2021 (5) 

Detailní náhled

Pastviny 2021 (7)

Pastviny 2021 (7) 

Detailní náhled

Pastviny 2021 (8)

Pastviny 2021 (8) 

Detailní náhled

Pastviny 2021 (9)

Pastviny 2021 (9) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem