HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mistrovství HZS ČR v disciplínách TFA - zlatý hattrick v družstvech a potvrzená neporazitelnost Michala Brousila

Na dvou po sobě jdoucích mistrovstvích v nejtěžším hasičském sportu – v disciplínách TFA – se nikdy žádnému kraji nepodařilo vyhrát. Natož třikrát. Historicky prvnímu, komu se to podařilo, je reprezentační výběr HZS Jihočeského kraje. 

Jihočeští borci na mistrovství HZS ČR, konaném ve čtvrtek 5. září na náměstí Republiky v Plzni, prokázali i letos svoji skvělou výkonnost a potřetí v řadě se v soutěži družstev stali Mistry HZS ČR.

Říká se, že zvítězit je těžké a obhájit ještě těžší. Natož obhájit již jednou obhájené. A tak cesta ke třetímu celkovému vítězství byla letos pro Jihočechy letos velmi obtížná.
V závodě, jehož český překlad je „nejtvrdší hasič přežije“, absolvovalo téměř osm desítek hasičů na plzeňském náměstí čtyři úseky extrémně náročných disciplín. Každý z krajů do soutěže vyslal jedno soutěžní družstvo s maximálně šesti závodníky s tím, že všichni soutěží v kategorii jednotlivců. Družstvo pak tvoří pouze čtyři závodníci, do celkového hodnocení se započítávají tři nejlepší dosažené výsledky bez ohledu na věkovou kategorii. Věkové kategorie v jednotlivcích jsou 18 – 34 let, 35 – 44 let a 45 a více let. HZS Jihočeského kraje v Plzni reprezentovali písečtí David Kubiš a Michal Brousil a Petr Benda, Ondřej Fišer, Lukáš Houdek a Jiří Dvořák z územního odboru Tábor.

Svou připravenost na závod nejprve na trati prokazovala táborská čtveřice. Jejich výkony byly naprosto vyrovnané, a tak Jirka Dvořák, Lukáš Houdek a Petr Benda v kategorii B obsadili 10., 11. a 12. místo. Ondra Fišer v kategorii A skončil na místě 17.

V tuto chvíli však bylo vítězství v kategorii družstev daleko. V průběhu celého dne s přehledem vedli borci Pardubického kraje dostihovaní závodníky z kraje Moravskoslezského. Proto všichni, co fandili jihočeským barvám, netrpělivě očekávali výkony Davida Kubiše a Michala Brousila.

Ti do závodu nastupovali jako světoví šampióni ze Světových policejních a hasičských her, které v srpnu absolvovali v Číně. Michal Brousil je zároveň úřadující nejen mistr České republiky z posledního mistrovství, ale také mistr Evropy z posledních dvou šampionátů. Do Plzně přijel také jako vedoucí závodních celého Českého poháru s tím, že v žádném závodě, do kterého letos nastoupil, nenašel přemožitele…A oba borci předvedli famózní formu i na plzeňském mistrovství.

Čtyři úseky korunované výstupem do věže katedrály sv. Bartoloměje Michal Brousil zvládnul v parádním čase 4:57,51. Svého největšího sportovního rivala domácího Pavla Kouříka, který je loňským a předloňským vítězem celého Českého poháru, porazil o cca 15 vteřin. A Michal i tentokrát ovládnul nejen svou věkovou kategorii, ale opět zvítězil i v absolutním pořadí. Na jih Čech tak přivezl mistrovský titul.

Výkon na hranici všech sil předvedl také David Kubiš, jehož čas 5:15,62 znamenal 2. místo v jeho věkové kategorii a 4. místo celkem.

Neskutečné výkony Michala Brousila, Davida Kubiše a Jirky Dvořáka pak v celkovém součtu přinesly pro HZS Jihočeského kraje zlatou medaili v kategorii družstev!!! Jihočeši zvítězili s těsným náskokem pouhých tří vteřin a obhájili tak prvenství ze dvou posledních mistrovství v Ostravě v roce 2015 a v Ústí nad Labem z roku 2017.

Kompletní výsledkové listiny naleznete na adrese: https://tfa.hzscr.cz/mcr/vysledky.php

Další informace o soutěži jsou k dispozici na webu: https://tfa.hzspk.cz/

Fotografie z mistrovství jsou na webových stránkách HZS Jihočeského kraje www.hzsjck.cz ve fotogalerii.

Videa jihočeských závodníků uvidíte na kanále YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCsYXRHxO-NBYM2KNr3nL_Vw/playlists?view_as=subscriber

A jak letošní mistrovství v disciplínách TFA probíhalo?

Na plzeňském náměstí pořadatelé postavili dvě totožné tratě. Soutěžící tak závodili vždy dva paralelně. Povinná výstroj a výzbroj se skládala ze zapnutého zásahového obleku, přilby, zásahových bot a rukavic. Na zádech pak závodníci (na některých úsecích) měli dýchací přístroj, který si s sebou nesli jako zátěž.
Trať byla dle oficiálních pravidel pro disciplíny TFA rozdělena do čtyř úseků, ve kterých soutěžící plnili jednotlivé disciplíny v předepsaném pořadí. Rozhodčí měřili čas provedení všech disciplín v jednotlivých úsecích. Časy čtyř úseků se pak závodníkovi sčítaly do celkového výsledného času. Mezi jednotlivými úseky měl soutěžící několik málo minut na rychlý odpočinek.

prvním úseku závodník uchopil dvě hadicová vedení, která roztáhnul na délku 80 metrů. Poté, co je natáhnul a položil, měl připravené další dvě hadice B, které byly naopak rovnoběžně natažené na zemi. Obě musel smotat a uložit do připraveného boxu tak, aby hadiece žádnou svoji částí nepřečnívaly.
Druhý úsek závodníci absolvovali bez dýchacího přístroje na zádech. Soutěžící nejprve provedli údery palicí v tzv. hammerboxu, následovalo pronesení dvacetikilového závaží tunelem v jednom směru, oběhnutí kužele a vrácení závaží stejnou cestou zpět. Poté závodník musel přemístit 80kg figurínu připraveným koridorem opět kolem kuželu tam a zpět. Druhý úsek pak skončil překonáním třímetrové bariéry.
Ve třetím úseku soutěžící nejdříve přenesl čtyři kusy žebříků spojených po dvou k lešení, o které je opřel. Dále vystoupal na lešení a odtud pomocí lana vytáhnul nahoru břemena (smotané hadice B smotané do kotoučů) a monitor čerpadlo.
Čtvrtý úsek je vždy výstup na výškovou budovu. V Plzni hasiči nejprve oběhli nádherenou katedrálu sv. Bartoloměje a následně vystoupali až na vrchol její věže.


 

vytisknout  e-mailem