HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

MISTROVSTVÍ ČR V POŽÁRNÍM SPORTU 2022

49. Mistrovství HZS ČR a 67. Mistrovství SH ČMS v Pardubicích 2022 ​Fyzická připravenost hasičů je jedním ze základních předpokladů pro úspěšně provedenou záchranu osob, zvířat nebo majetku. Dlouhodobě jsou podporovány hasičské sporty, které rozvíjejí výkon služby, a to je požární sport (PS), dále jen disciplíny TFA (Toughest Firefighter Alive), FCC (Firefighter Combat Challenge) simulace zásahové činnosti a vyprošťování osob z havarovaných vozidel. 

V rámci fyzické přípravy se organizují sportovní soutěže nejen v hasičském sportu, ale i v dalších odvětvích, jako je kopaná, volejbal, florbal, tenis, orientační běh a další. Při sportovních soutěžích je prohlubována nejen fyzická kondice (rychlost, vytr­valost, mrštnost, zručnost), spolupráce v družstvu, fair play, ale i přátelství, a v neposlední řadě i výmě­na zkušeností při setkání účastníků z celé ČR.

Každý rok je jmenována společná reprezenta­ce Hasičského záchranného sboru České republi­ky (HZS ČR) a Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS) v PS a reprezentace HZS ČR v TFA a FCC, které zastupují ČR při mezinárodních soutěžích. Tito reprezentanti, byť někteří z nich jsou držitelé světových rekordů, nejsou profesio­nální sportovci. V první řadě jsou hasiči, kteří jsou plně připraveni pomáhat občanům ČR v tísni a kteří nad rámec svých služebních povinností rozvíjejí sportovní talent, zlepšují sportovní vý­sledky a reprezentují ČR na mezinárodních mist­rovstvích.

Společné mistrovství družstev dobrovolných a profesionálních hasičů se letos bude konat po­slední srpnový týden od 26. do 28. srpna 2022 na městském stadionu Hvězda v Pardubicích a na hasičském stadionu v Hradci Králové, kde se uskuteční disciplína výstupu na cvičnou věž. Pro­fesionální hasiči budou soutěžit i v kategorii jed­notlivců, a to ve výstupu na cvičnou věž a v běhu na 100 m s překážkami. Součet časů z těchto dis­ciplín pak ocení nejlepší závodníky ve dvojboji. Stejně jako dobrovolní hasiči budou profesionální hasiči soutěžit v kategorii družstev ve třech disci­plínách: v běhu na 100 m s překážkami, ve štafetě 4 ×100 m s překážkami a v požárním útoku. Součet nejlepších výsledků jednotlivých družstev poté určí pořadí na prvních třech místech.

Dobrovolné hasiče bude zastupovat celkem 17 družstev mužů a 17 družstev žen z jednotlivých krajů ĆR. Kromě soutěžních družstev ze SH ČMS budou o nejlepší výsledky usilovat dvě družstva z České hasičské jednoty a Moravské hasičské jed­noty. Z HZS ČR se na start postaví 14 družstev, kte­rá budou zastupovat jednotlivé HZS krajů, a jedno soutěžní družstvo HZS podniku, které nominuje Asociace velitelů HZS podniků, z. s.

Podrobné informace naleznete na webových stránkách mistrovství www.mrps2022.cz. Na těch­to stránkách bude také možnost po celou dobu mistrovství sledovat přímý přenos všech disciplín.

Požární sport v hasičích rozvíjí nejen fyzické předpokla­dy, ale i morálku a týmovou spolupráci. Prv­ní soutěž v disciplínách požárního sportu by­la pořádána v roce 1937 v bývalém Sovět­ském svazu. V roce 1967 se PS dostal do Čes­koslovenska, a to zejména do profesionální části požární ochrany. Propagátorem PS byl u nás Ing. Pavel Stoklásek, náčelník Hlavní správy PO od roku 1975. Profesionální hasiči z Prahy v roce 1968 poprvé reprezentovali Československo na mezinárodní soutěži v PS pořádané v tehdejším Leningradu. Zásadní rozhodnutí padlo v roce 1970, kdy PS byl za­řazen do odborné a fyzické přípravy všech profesionálních hasičů z celého Českoslo­venska. Zároveň bylo započato s organizová­ním mistrovství ČSSR, a to první celostátní soutěží konanou v roce 1970 v Ostravě. V pa­desátileté historii pořádání mistrovství v PS byly vynechány pouze ročníky 1973, 1977 a 2020 (z důvodu epidemie covidu-19).

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

požární sport

požární sport 

Detailní náhled

požární sport2

požární sport2 

Detailní náhled

požární sport1

požární sport1 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem