Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mistrovství České republiky v požárním sportu družstev

Tentokrát jej hostí Pardubice  

Tiskové zprávy z průběhu mistrovství
Výsledky mistrovství
Ve dnech 30. června - 2. července  v Pardubicích probíhá XXXVII. mistrovství České republiky v požárním sportu družstev HZS ČR.
 
O titul nejlepšího týmu republiky při této největší sportovní akci hasičů v letošním roce soupeří 14 nejlepších družstev z jednotlivých Hasičských záchranných sborů krajů a družstvo HZS Českých drah.
 
Soutěží  se  tradičně ve čtyřech disciplínách: běhu na 100 metrů s překážkami, divácky velmi atraktivní disciplíně výstupu do 4. podlaží cvičné věže, štafety 4 x 100 metrů s překážkami a královské disciplíně požárním útoku.
 
     Mistrovství pořádá MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a HZS Pardubického kraje. Spolupořadatelem akce je Sportovní klub hasičů okresu Chrudim, o.s.  Záštitu nad šampionátem převzali hejtman Pardubického kraje Ing. Ivo Toman   a primátor statutárního města Pardubice Ing. Jaroslav Deml.
 
Mistrovství probíhá na Městském atletickém stadionu Dukla Pardubice (Čs. armády 2515) a na požární stanici Pardubice (Teplého 1526).
 
Přímo na Městském atletickém stadionu v Pardubicích je  zřízeno TISKOVÉ CENTRUM,
kde novináři obdrží veškeré potřebné informace k akci a „vstupenku“ na oba dva dny. Prosím o předběžnou registraci na e-mailovou adresu: vendula.horakova@pak.izscr.cz .
 
Srdečně vítána je také veřejnost. Věříme, že se v hojném počtu dostaví a povzbudí své favority.
 
Součástí programu mistrovství je také slavnostní předání titulů „Mistr Hasičského záchranného sboru České republiky za rok 2007.“ Ocenění těmto nejúspěšnějším sportovcům sboru loňského roku osobně předá generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán. Slavnostní předání titulů „Mistr 2007“ s doprovodným programem proběhne v úterý 1.6. od 19.30 hodin v Kulturním domě Dukla s.r.o. (Gorkého 2573).  
 
V rámci mistrovství je přichystán také atraktivní doprovodný program. Již ve čtvrtek 26.6. mohou zájemci na Pernštýnském náměstí v Pardubicích po celý den sledovat ukázky moderní i historické hasičské techniky, ukázky hašení, vyprošťování osob z havarovaného vozidla, děti se mohou zapojit do soutěží o ceny, připravena je také ukázka požárního útoku mladých hasičů apod.
 
Přejme mistrovství republiky v požárním sportu družstev bezproblémový průběh, špičkové sportovní výkony a atraktivní podívanou pro diváky.
 
Požární sport má v českých zemích velkou tradici. Poprvé se čeští hasiči zúčastnili mezinárodního klání v požárním sportu již v roce 1968. O dva roky později – v roce 1970 - byl požární sport zaveden jako součást odborné přípravy pro všechny hasiče v celém Československu. V tomtéž roce se v Ostravě uskutečnilo první celostátní mistrovství republiky v požárním sportu. Požární sport dnes není jen součástí tělesné přípravy příslušníků hasičských záchranných sborů, ale tradiční sportovní klání, kde výkony mnohdy snesou srovnání s profesionálními sportovci. Velké úspěchy sklízí čeští reprezentanti i na mezinárodním poli. Vždyť český tým je úřadujícím mistrem Evropy v požárním sportu a na posledním mistrovství světa získal dvě stříbra! Požárnímu sportu se v České republice věnuje na 7.000 týmů všech kategorií a věkových skupin, fanouškovskou základnu tvoří více než 320.000 členů hasičských spolků a sdružení.
 
 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz
 
 
PROGRAM MISTROVSTVÍ REPUBLIKY
 
30. června 2008
 
13:00 – 18:00 Trénink disciplín běh na 100 m s překážkami a výstup do 4. podlaží cvičné věže na stadionu a na stanici HZS Pardubického kraje
 
1. července 2008
 8:30                     Slavnostní zahájení mistrovství nástupem soutěžících a rozhodčích  na Městském atletickém stadionu Dukla Pardubice
 9:15 - 12:15        Soutěžní disciplína „běh na 100 m s překážkami“ (stadion)
14:00 - 18:00       Soutěžní disciplína „výstup do 4. podlaží cvičné věže“ (požární stanice  Pardubice)
    
19:30 – 21.30 Doprovodný program pro účastníky mistrovství spojený s předáním titulů Mistr 2007 (Kulturní dům Dukla s.r.o.)
 
2. července 2008
 8:00 - 9:00           Trénink disciplíny štafeta 4 x 100 m s překážkami (stadion)
 9:15 - 11:15         Soutěžní disciplína „štafeta 4 x 100 m s překážkami“ (stadion)
12:30 - 14:15        Soutěžní disciplína požární útok (stadion)
 
           15:00        Nástup soutěžících, vyhlášení výsledků a slavnostní ukončení mistrovství (stadion)

vytisknout  e-mailem