HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mistr světa i Evropy opět na světových hrách v New Yorku

Několikanásobný mistr světa i mistr Evropy Lukáš Novák, profesionální hasič z Ústí nad Orlicí, se v těchto dnech účastní Světových hasičských a policejních her, které se konají v americkém New Yorku. 

 
Celkem se účastní her, které započaly 26. srpna a končí 5. září, kolem 15 tisíc závodníků z celého světa. Soutěžit se bude v 65 disciplínách.
Světové hry se pořádají k uctění památky všech hasičů, kteří položili svůj život při atentátu na „dvojčata“ před 10 lety.
Lukáš Novák není na takovýchto hrách poprvé, v roce 2009 získal zlatou medaili ve Vancouveru, a proto se cenný kov očekává i tentokrát.
 
Po příletu do New Yorku nastaly obavy, zda se vůbec soutěž Ultimate Firefighter uskuteční. Důvodem byl hurikán Irene, který ohrožuje samotný New York. Obavy se záhy naplnily a disciplína, ve které Lukáš Novák závodí, byla odložena na neurčito. Tento stav vyhlásil primátor města New York, a proto museli jeho rozhodnutí organizátoři her plně respektovat,“ vylíčil situaci Lukášův bratr Jiří Novák.
 
A díky Jirkovi jsme stále v kontaktu s našim úspěšným závodníkem Lukášem Novákem a můžeme Vám prozradit i další detaily z cesty: kompletní cesta z letiště v Praze až na hotel v Brooklynu trvala přesně 24 hodin. Podle slov Lukáše Nováka se musel v první dny po příletu nejdříve zregenerovat a zvyknout si na šestihodinový časový posun oproti České republice.
Příprava byla tvrdá a hlavní motivace je naprosto jasná - uspět a porazit „super hrdiny“ z Ameriky. Z minulých soutěží již znám několik kluků z Evropy i ze zámoří, a tak nějak vím, na koho si dávat pozor. Budu se ale především soustředit hlavně sám na sebe. Chci závody absolvovat na plno, na hranici totálního vyčerpání a vyhnout se hlavně chybám, které jsem udělal v Jižní Korei. Mé přání je obhájit své postavení z minulých mezinárodních závodů,“ říká odhodlaně mistr světa a mistr Evropy Lukáš Novák.
Účast na světových hrách není jednoduchá a levná záležitost - Lukáše podporuje hned několik firem. Generálním partnerem je HELP, silnice-železnice s s.r.o. Hlavními partnery pak Sintex, a.s., Saltman, Clevertex Eberspächer Tageslichttechnik s.r.o. a Pardubický kraj; mezi další sponzory patří i město Ústí nad Orlicí, Orlík – kompresory a nutný zdravotní dohled i od stomatoložky MUDr. Dany Polzerové.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem