HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

"Místo po tornádu je opravdu apokalyptické a je až neuvěřitelné, jakou solidaritu projevují lidé potřebných profesí. Pomáhá, kdo může," říkají zasahující hasiči

Hasiči pardubického odřadu se hlásí z Moravské Nové Vsi. V sobotu večer před skončením prací v místě nasazení našeho odřadu, konkrétně v ulici Lipová v Moravské Nové Vsi, zkolaboval jeden z dobrovolníků. Ono se není čemu divit. Celý den teplo, práce na sluníčku, a tempo likvidačních prací bylo obdivuhodné. Mladý kluk tu zkolaboval, prováděli jsme resuscitaci, a naštěstí vše bylo úspěšné. Nedaleko byl stan zdravotnické záchranné služby, tak jsme mladíka hned předali do jejich péče,“ říká k záchraně mjr. Ing. Pavel Bér, velitel odřadu HZS Pardubického kraje.  

„Místo po tornádu je opravdu apokalyptické a je až neuvěřitelné, jakou solidaritu projevují lidé potřebných profesí. Pomáhá, kdo může. Je náročnější zde koordinovat logistiku a průběh prací, ale místo je také díky policii a vojákům stále průjezdné. Přesun těžké techniky z místa na místo se daří bez větších komplikací. Místní rozhlas informuje o všem důležitém,“ popisuje dění profesionální hasič ze stanice Pardubice František Lokaj, který je zároveň členem posttraumatického týmu. Hasiči v postižených obcích zřídili místa pro psychosociální pomoc. Pardubický psycholog je právě v Moravské Nové Vsi. Koordinuje tým lidí pomáhajících profesí a společně se členy týmů posttraumatické intervence poskytují služby potřebným. „Zasažení lidé jsou nyní převážně v pracovním nasazení, na psychické prožitky nemají čas. Až opadnou nejakutnější práce, které musí lidé udělat, jako zabezpečit domy, potom teprve mohou přijít chmurné myšlenky. Jedná se o širokou paletu reakcí – nemají čas prožít emoce, jako je strachu, obavy, zlost stud, lítost a u některých je naopak patrné, že by svůj příběh řekli. V takové situaci je i odborná pomoc oprávněná a na místě,“ říká z přímého nasazení v Moravské Nové Vsi kpt. Mgr. Daniel Krejčí, psycholog HZS Pardubického kraje.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

odřad (26)

odřad (26) 

Detailní náhled

odřad (27)

odřad (27) 

Detailní náhled

odřad (29)

odřad (29) 

Detailní náhled

odřad (30)

odřad (30) 

Detailní náhled

odřad (31)

odřad (31) 

Detailní náhled

odřad (32)

odřad (32) 

Detailní náhled

odřad (33)

odřad (33) 

Detailní náhled

odřad (35)

odřad (35) 

Detailní náhled

odřad (36)

odřad (36) 

Detailní náhled

odřad (37)

odřad (37) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem