HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Miroslav Poledna si z rukou generálního ředitele HZS ČR převzal medaili za statečnost

Ve čtvrtek 25. října 2012 v prostorách Trojského zámku v Praze předal generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky plk. Ing. Drahoslav Ryba medaili „Za statečnost“ nstržm. Miroslavu Polednovi.  

Nstržm. Miroslava Poledna za projevil osobní statečnost při záchraně života mladé dívky u dopravní nehody, ke které došlo dne 24. července 2012 na silnici II. třídy číslo 112 na úseku z obce Vanov do Telče. Řidič s osobním vozidlem narazil do stromu a poté sjel osobní vůz do Roštejnského rybníka. Ve vozidle cestovala v době nehody pětice mladých lidí ve věku od patnácti do jednadvaceti let. Čtyři pasažéry vyprostili ještě před příjezdem záchranářů náhodní kolemjdoucí. V době příjezdu jednotky profesionálních hasičů ze stanice Telč se v potopeném vozidle stále nacházela mladá dívka, které zůstala noha zaklíněna mezi sedačkou řidiče a karosérií vozidla. Přes pravé zadní okénko byla dívka z vozu vykloněná a nad hladinou ji držel hlavu zasahující lékař posádky RZS. Vozidlo pod hladinou bylo značně  nestabilní a pokud by došlo k jeho pohybu, došlo by také k potopení obličejové části zraněné dívky. Vzhledem k časové tísni se nstržm. Poledna jedním z otevřených okének potopil do havarovaného vozidla, kde se snažil uvolnit nohu zaklíněné dívky. Tento pokus se však napoprvé nezdařil, proto použil nestandardním způsobem izolační dýchací přístroj a ke zraněné dívce se potopil znovu a zaklíněnou nohu jí vyprostil. Tímto činem projevil nstržm. Poledna osobní statečnost a zraněné dívce zachránil život.
 
Resize of _VMF9083.JPG
Dvaatřicetiletý Miroslav Poledna pracuje u Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina od 1. října 2002. Nejprve sloužil na stanici profesionálních hasičů v Jihlavě, od 1. ledna 2004 působí jako hasič strojní služby na stanici profesionálních hasičů v Telči. 
 Resize of _VMF9100.JPG
 
Resize of _VMF9107.JPG
 
Resize of _VMF9166.JPG
 
Resize of _VMF9173.JPG
Srdečně gratulujeme.

vytisknout  e-mailem