HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministr vnitra ocenil čtyři příslušníky HZS Středočeského kraje

Ve středu 18. září v odpoledních hodinách přijal ministr vnitra Jan Hamáček čtveřici příslušníků Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, aby odměnil jejich rozhodnost a statečnost při záchraně lidských životů. 

011.JPG

V neděli 1. září 2019 se mjr. Bc. Pavel Maňas, pprap. Lukáš Novotný, pprap. Miloš Ježek a stržm. Jan Vyhnánek vraceli z víkendového mistrovství ČR v požárním sportu. Při cestě po karlovarské dálnici D6 dojeli kousek před Prahou k čerstvé dopravní nehodě, při které v prostoru křižovatky Jeneč osobní vozidlo s pětičlennou posádkou vyletělo z dálnice a skončilo převrácené střechou dolů pod hladinou v retenční nádrži.

Ministr Hamáček tento čin označil jako vskutku hrdinský a rozhodl se jeho aktéry ocenit. Proto pozval jmenované hasiče, aby jim nejen osobně poděkoval, ale zároveň jim za prokázanou odvahu i jako uznání jejich obětavosti předal skleněnou plaketu. Poté s nimi krátce pohovořil o jejich pocitech i o poslání, kterým bezesporu služba u hasičského záchranného sboru je.

Každý příslušník při vstupu do služebního poměru skládá slavnostní slib, při kterém se zavazuje, že bude chránit životy ostatních lidí. Pro hasiče je tak naprosto přirozené, že tento slib dodržují i v době svého volna. To znamená, že i když zrovna neslouží – nebo se vracejí unavení ze soutěže – přesto jsou kdykoli a kdekoli schopni a ochotni poskytnout pomoc lidem, kteří ji potřebují.

Tato čtveřice při dojezdu k nehodě neváhala ani vteřinu! Nemuseli přemýšlet o tom, co udělají, ale zkrátka zastavili a šli na pomoc lidem, kteří ji akutně potřebovali. Nutno dodat – a říkají to i sami ocenění hrdinové – že bez pomoci civilních osob, které byly na místě ještě před jejich příjezdem, by řešení této události bylo mnohem komplikovanější. To znamená, že i „obyčejní“ lidé, které neváže žádný slib ani žádná přísaha, dokážou a chtějí pomoci ostatním v nouzi. Tato událost je tak důkazem toho, že hasiči skutečně pomáhají všude, kam přijdou, ale často se bez pomoci ostatních osob neobejdou. Hrdiny jsou tak nejen ocenění příslušníci HZS Středočeského kraje, ale i ti, kteří na dálnici zastavili, protože jim nebyl lhostejný osud jiných.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem