Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Milovníci hasičské techniky si přijdou na své

14. července 2011 (Ivana Svitáková) - Ve čtvrtek 14. července 2011 byla slavnostně otevřena další část expozice požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky ve Zbirohu. Od zahájení jejího provozu (červenec 2010) se výstavní plocha zdvojnásobila, stejně jako počet vystavovaných exponátů. Na celkové ploše přes čtyři tisíce m2 je vystaveno 110 exponátů. Návštěvníci expozice si také mohou prohlédnout unikátní část, týkající se vyšetřování příčin požárů. V této části si prohlédnete ohořelé domácí spotřebiče, které byly příčinou skutečných požárů i dokumenty z vyšetřování příčin vybraných požárů z 50, 70. a 90 let minulého století.  

 
Všem, kteří se na realizaci expozice podíleli patří velký dík, stejně tak všem, kteří darovali nebo zapůjčili hasičskou techniku, aby expozice vůbec vznikla“, řekl náměstek generálního ředitele HZS ČR plk. Ing. František Zadina.
 
Návštěvníci expoziceNávštěvníci expozice
Milovníci hasičského řemesla mohou obdivovat exponáty od poloviny 18. století, až po 30. léta století dvacátého. Nejstarším vystavovaným exponátem je zápřahová ruční hasící stříkačka z roku 1746, zapůjčená Sborem dobrovolných hasičů obce Vejprty. Za zmínku mimo jiné stojí i parní stříkačka Czermack z roku 1903 zapůjčená HZS Ústeckého kraje nebo CAS 25 Henschel z roku 1942, zapůjčený SDH Tábor. V nově otevřené části na návštěvníky čeká technika zahrnující období 2. poloviny 20. století jako jsou hasičské automobily značek Praga, Tatra, Škoda, ZIL, DENIS a další. Za pozornost rozhodně stojí část expozice věnovaná leteckým zásahům hasičů. K vidění je vrtulník MI-2 a letoun Z 37 Čmelák. Expozici obohatil i požární tank SPOT.
 
 
Od května letošního roku navštívilo expozici téměř dva tisíce návštěvníků. Právě dvou tisícího návštěvníka očekáváme o nadcházejícím víkendu“, dodal vedoucí organizačního oddělení generálního ředitelství HZS ČR Vlastimil Studený.
 
Exponáty byly do expozice zapůjčeny nebo darovány. Seznam dárců a těch, kteří exponáty zapůjčili, je součástí expozice. Všem patří velký dík.
 
Vystavený exponátVystavený exponát
Návštěvní hodiny
 
Návštěvní hodiny pro veřejnost denně kromě pondělí:
 
od 1. května do 30. června, 9 - 17 hodin
od 1. července do 31. srpna, 9 - 17,30 hodin
od 1. září do 30. září, 9 - 17 hodin
 
Vstup do expozice je zdarma.
 
V celém areálu je možný bezbariérový pohyb.
 
Parkování vozidel je zajištěno v dostatečné kapacitě v bezprostřední blízkosti expozice.
 
Kde nás najdete?
 
Expozice požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky se nachází na území města Zbiroh, v areálu HZS ČR, který je rozprostřen nedaleko zbirožského zámku. Pro návštěvníky, kteří přijedou automobily, je připravena dostatečná parkovací kapacita.
 
Zbiroh - Švabín, Švabinská ulice, PSČ 338 08
Loc: 49°51'29.34"N 13°45'7.911"E
 
foto: Ivana Svitáková
 
Více o expozici požární ochrany HZS ČR naleznete na:
http://www.hzscr.cz/clanek/dalsi-exponaty-hasicske-techniky-obohatily-expozici.aspx
http://www.hzscr.cz/clanek/historicka-expozice-ve-zbirohu-uvod.aspx
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem