Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní veletrh požární techniky a služeb PYROS, 29. 5. - 1. 6. 2019, Výstaviště Brno

16. 5. 2019 (GŘ HZS ČR) - Hasičský záchranný sbor České republiky bude opět prezentovat svoji činnost na Mezinárodním veletrhu požární techniky a služeb PYROS 2019. Veletrh se pyšní pozicí jedničky v oboru v rámci střední Evropy. První ročník veletrhu se konal již v roce 1972. 

Návštěvníci, ať už z řad odborníků z oblasti požární ochrany nebo laické veřejnosti, kteří zavítají ve dnech 29. května až 1. června 2019 na brněnské výstaviště, se mohou těšit na novinky z oblasti požární techniky a na ukázky speciálních činností HZS ČR.

V pavilonu F se letos, mimo jiné, představí hasiči-lezci. Seznámí návštěvníky s nejaktuálnějšími trendy své práce, avšak neopomenou ani ohlédnutí do nedávné minulosti. Návštěvníci budou moci shlédnout fotografie i videozáznamy ze zásahové činnosti nebo výcviku hasičů-lezců, a rovněž se budou moci seznámit s unikátním lezeckým polygonem, který byl letos v dubnu otevřen ve Velkém Poříčí, a který je v rámci Evropy ojedinělý.

Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z Jihomoravského kraje předvedou názornou ukázku, jak vypadá výcvik jednotek ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Součástí expozice v pavilonu F bude také prezentace HZS ČR zaměřená na zpracování prostorových dat pomocí GIS - Geografického informačního systému, který využívá počítačový hardware, software, geografické informace a lidský potenciál ke sběru, správě, analýze a konečné vizualizaci dat, které mají vztah k povrchu Země. Zájemci si mohou prohlédnout mobilní operační středisko včetně datových podkladů firmy Gina.

Milovníci hasičské techniky se mohou těšit na celou řadu novinek – například na mobilní chemickou laboratoř nebo chemický kontejner s ukázkou stanoviště dekontaminace.

Technika HZS ČR bude prezentována také v rámci venkovní expozice výstaviště na ploše G, kde návštěvníci uvidí například univerzální dokončovací stroj UDS – 214/114, víceúčelový stroj HUDDIG 1260C, nebo CZS (cisternovou zodolněnou stříkačku) 40/12000 S3 TITAN.

K vidění bude také také technika pořízená z projektu Zvýšení připravenosti HZS ČR k řešení a řízení rizik způsobených změnou klimatu, která byla spolufincována Evropskou unií. Více o projektu na https://www.hzscr.cz/clanek/zvyseni-pripravenosti-hzs-cr-k-reseni-a-rizeni-rizik-zpusobenych-zmenou-klimatu.aspx

V IDET Aréně předvede Záchranný útvar HZS ČR činnost a obsluhu CZS 40 S3 TITAN, která je konstruována pro nasazení v prostředí s vysokou mírou ohrožení obsluhy, podvozku a hasící technologie, a ve složitých terénních podmínkách.

Závěrečný den letošního veletrhu PYROS bude věnován především rodinám s dětmi. V pavilonu Z se 1. června bude konat akce Den bezpečnosti – Záchranáři dětem, která je určena pro širokou veřejnost. V rámci soutěžních stanovišť si mohou malí návštěvníci vyzkoušet, co obnáší práce hasičů, záchranářů a policistů. Lákadlem pro nejmenší jistě bude i skákací hrad – hasičské auto.

Brněnské výstaviště bude 1. června hostit také závody TFA (Toughest Firefighter Alive), jeden z nejtěžších hasičských a zároveň divácky nejatraktivnějších závodů. Šedesátka soutěžících má před sebou trať plnou překážek, na které musí ukázat svou rychlost a dovednost. Vrcholem je výstup na věž pavilonu G. To vše v plné výstroji. Závody „Jen ten nejdrsnější hasič přežije“ začínají v 9 hodin a vítěz získá pohár Prezídia Moravské hasičské jednoty. Letos budou nově závodit dva soutěžící naráz.

Doprovodnou avšak neveřejnou akcí veletrhu PYROS 2019 bude odborná konference se zahraniční účastí Pyromeeting 2019, kterou organizuje Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků, z. s., a Veletrhy Brno, a. s. Letošní ročník je programově orientován na v současné době velmi diskutované téma – změna klimatu. Pozváni byli hosté z řad odborníků, a to především zástupci hasičských záchranných sborů krajů, zástupci ústředních správních úřadů, představitelé územní samosprávy, zástupci vysokých škol vzdělávající odborníky v oblasti bezpečnosti, a další zástupci vybraných institucí působících v oblasti bezpečnosti.

Souběžně s veletrhem PYROS se na brněnském výstavišti konají také Mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET, a Mezinárodní veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET.

Všechny Vás srdečně zveme nejen k návštěvě expozice HZS ČR a věříme, že si letošní veletrh PYROS opět užijete.



Foto: Pyros 2017, zdroj - Pavel Novák

Odkazy do noveho okna

Pyros 2017_6

Pyros 2017_6 

Detailní náhled

Pyros 2017_5

Pyros 2017_5 

Detailní náhled

PYROS 2017_4

PYROS 2017_4 

Detailní náhled

Pyros 2017_3

Pyros 2017_3 

Detailní náhled

Pyros 2017_2

Pyros 2017_2 

Detailní náhled

Pyros 2017_1

Pyros 2017_1 

Detailní náhled

PYROS 2017_7

PYROS 2017_7 

Detailní náhled

PYROS 2017_8

PYROS 2017_8 

Detailní náhled

PYROS 2017_9

PYROS 2017_9 

Detailní náhled

PYROS 2017_10

PYROS 2017_10 

Detailní náhled

PYROS 2017_11

PYROS 2017_11 

Detailní náhled

PYROS 2017_12

PYROS 2017_12 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem