HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní cvičení prověřilo spolupráci při záchraně lidí z lanovky

Na 50 hasičů, záchranářů, členů Horské služby a dalších zástupců složek integrovaného záchranného systému se 19. listopadu zúčastnilo cvičení „Černohorský Express 2013“ na lanové dráze vedoucí z Janských Lázních na Černou horu.  

Profesionální hasiči Královéhradeckého kraje, kteří jsou speciálně vycvičeni pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou, společně s polskými hasiči a členy Horské služby prováděli evakuaci osob z kabin lanovky.
 
Hasiči – lezci měli pro potřeby tohoto cvičení k dispozici celou lanovou dráhu, kde je v provozu osmimístná kabinová lanovka, která v případě poruchy může na dlouhé minuty „uvěznit“ desítky cestujících. Vzhledem k tomu, že povinností provozovatele je v případě poruchy lanovky zajistit evakuaci všech osob do dvou hodin, zaměřili se hasiči především na nácvik rychlého a bezpečného spuštění uvězněných lyžařů. V kabinkách na lanovce bylo 80 figurantů, které bylo nutné v co nejkratším čase dostat na zem. Čeští a polští hasiči se pomocí lezeckého vybavení dostali na lanovou dráhu, slanili ke kabince a mechanicky otevřeli její dveře. Postupně všechny figuranty upevnili do postroje a spustili je na svah pod lanovkou, odkud byli dopravováni do prostoru dolní stanice lanovky. Zde byl připraven evakuační stan a zdravotnická záchranná služba pro řešení případné psychické nebo zdravotní újmy. Hasiči ve spolupráci s PČR prováděli také evidenci zachráněných osob.
 
Speciální výcviky hasičů – lezců i leteckých záchranářů na kabinkových i sedačkových drahách probíhají každý rok. Hasiči si tak nacvičují postupy a možnosti záchrany lidí v případě poruchy těchto zařízení.
 
Akce byla finančně podpořena Královéhradeckým krajem. 

vytisknout  e-mailem