HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Meteorologové varují před silným větrem

Na Přeloučsku, Svitavsku, Chrudimsku, Vysokomýtsku i Českotřebovsku si v sobotu držte klobouky. Meteorologové varují, že bude foukat čerstvý jihovýchodní až jižní vítr s nárazy místy až kolem 25 m/s, tedy 90 km/h. Doporučujeme spolu s meteorology zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu.

Silný vítr může poškodit stromy a lesní porosty. Mohou vzniknout škody na majetku a některých budovách. Přerušena mohou být elektrická vedení.

Ztížená může být chůze, hrozí nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdné mohou být komunikace. Je tu možnost i převrácení prázdného nákladního automobilu.

Doporučujeme sledovat vývoj situace na www.chmi.cz a ve sdělovacích prostředcích.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem