HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Český hasič se vrátil z Mistrovství světa v Alabamě

Říjen letošního roku patřil jednoznačně mistrovství světa ve Firefighter Combat Challenge, které se tento rok konalo ve městě Montgomery v americké Alabamě. Letošního mistrovství světa se účastnilo rekordní množství závodníků z celého světa a nechyběl mezi nimi ani liberecký hasič Honza Pipiš, který se pyšní titulem prvního Čecha, který se v této disciplíně připojil ke světovým závodníkům z klubu Lions Den. Honza veškerý svůj volný čas věnuje tvrdé přípravě, která směřuje právě na vrchol sezony, kterým je Mistrovství světa. 

Celý turnaj trvá dlouhý týden, kdy se musí všichni závodníci nejdříve na turnaj kvalifikovat svým nejrychlejším časem a poté to samé předvést také v samotném finále na konci týdne. Honza Pipiš se se svým kvalifikačním během dostal do finále z celkového počtu cca 500 závodníků, do samého finále postoupilo pouze 200 nejrychlejších závodníků. Vrchol turnaje nastal v pátek, kdy se všichni závodníci postavili s čistým štítem opět na start a museli zaběhnout jediným pokusem svůj finálový běh. Český hasič si ve svém finálovém běhu vedl po celou dobu skvěle a čas v cíli ukázal 1:27:45s, bohužel, rychlé běhy si u většiny závodníků vyžádaly také chyby a přesně toto se stalo i Honzovi Pipišovi, který dostal 4s penalizaci a místo 19. místa se těmito penalizacemi propadl na 42. místo. „Po celém týdnu závodění jsem se cítil už zcela vyčerpaný, ale tento poslední běh se mi běžel nejlépe z celého týdne. Bylo to finále a každý čtvrtý běh obsahoval velké chyby. Mě osobně to moc mrzí, ale pravidla jsou tak přísná, že jedna chyba znamená propad tabulkou minimálně o 10 pozic níže. Já osobně jsem i tak spokojený, protože vím, že nejlepší desítce stále dýchám na krk.říká Honza.

Honza se tak svým výsledkem mohl dostat mezi 20. nejrychlejších hasičů světa. Chyby se bohužel do výsledků také počítají. Honza svým během ale dokázal, že na skvělé výsledky na MS má a může se měřit s těmi nejlepšími na světě. Svými výkony letos i z uplynulých sezon si vysloužil u ostatních závodníků velký respekt i přesto, že je mnohem mladší než zbylé soutěžní pole.

Součástí turnaje byla také kategorie štafet a letos poprvé se jí účastnila také štafeta složená pouze z českých závodníků. Honza Pipiš, Vít Malenovský (HZS Jihomoravského kraje), Stanislav Kalvoda (HZS Jihomoravského kraje), Petr Moleš (HZS Jihomoravského kraje) a Martin Plšek (HZS Olomouckého kraje) se postavili nejlepšímu týmu letošního mistrovství světa. Česká štafeta, přezdívaná Czech Fire Lions, si vedla výborně celý turnaj, kdy z kvalifikace postoupila do finále z výborného čtvrtého místa a výchozí pozice byla skvělá. Ve finále však narazila na celkového vítěze letošního MS, týmu z Kanady. Kanada je v tomto sportu prozatím absolutní špičkou a byla o krok rychlejší než česká štafeta, která se umístila na konečném 5. místě. Honza Pipiš, jako jediný z Čechů, již na mistrovství světa v disciplíně štafet bodoval, a to před dvěma lety, kdy se umístil na stříbrné příčce a z MS v Louisville si přivezl stříbrnou medaili. „Chtěl bych poděkovat svým sponzorům – firmám DEVA F-M, 3M SCOTT, Haix, Askö, Royal bay, Svijany, KOBIT THZ, Bullard, Požární bezpečnost, Liberecký kraj, statutární město Liberec a v neposlední řadě také HZS Libereckého kraje, který mi umožňuje nejen odcestovat, ale i trénovat na tento turnaj. uzavřel Honza.

Honzovy největší úspěchy:

2017

3. místo FCC Berlín - individuál

3. místo FCC Berlín – štafeta

2. místo MS Louisville – štafeta

Získání Lions Den – MS Louisville

2018

1. místo BFC Anglie – individuál

2. místo FCC Mosel – štafeta

1. místo FCC Rakousko – individuál absolutní vítěz

1. místo FCC Berlín – individuál

2. místo FCC Berlín – tandem

2019

3. místo FireFit Rodgau – individual

1. místo Firefit Rodgau – tandem

1. místo FireFit Rodgau – štafeta

3. místo FCC Mosel – individual

2. místo FCC Mosel – štafeta

2. místo FCC Jihlava – individual

2. místo FCC Jihlava – tandem

2. místo FCC Jihlava – štafeta

autor: por. Bc. Lucie Hložková

foto: Jan Pipiš

MS Alabama - Jan PipišMS Alabama - Jan Pipiš

MS Alabama - Jan PipišMS Alabama - Jan Pipiš

MS Alabama - Jan PipišMS Alabama - Jan Pipiš

vytisknout  e-mailem