HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečně do nového roku

Jak si užít silvestrovské oslavy bez obav, škody a zranění? 

Stále rostoucí obliba zábavní pyrotechniky se projevuje i na výjezdech hasičů koncem kalendářního roku. Zatímco celorepublikový dlouhodobý denní průměrný počet požárů je 49, 31. prosince v roce 2016 hořelo 96krát a v roce 2015 dokonce 121krát.ohnostroj.jpeg

Nejvíce požárů při novoročních oslavách vzniká ve velkých městech a v prvních hodinách po půlnoci. Požárů způsobených 1. ledna 2017 (0:00 – 3:00) hořící pyrotechnikou bylo 40. Nejčastěji hořely travní porosty, okrasné keře u domů a kontejnery s odpadem. V posledních letech dochází i k zapálení věcí na balkonech, k požárům zaparkovaných automobilů nebo plochých střech domů od zalétlých světlic.

Královéhradečtí krajští hasiči evidují během posledního dne roku 2016 a prvního dne roku 2017 celkem 8 požárů. Nejčastěji zasahovali u požárů odpadu, kontejnerů nebo lesního porostu. 

Nejčastější příčinou vzniku požárů je lidská nedbalost: zanedbání bezpečnostních předpisů, nesprávná obsluha výrobků, používání otevřeného ohně a kouření.

Jaká jsou základní doporučení pro zacházení se zábavní pyrotechnikou?

  1. Zábavní pyrotechniku nakupujeme v kamenných obchodech, s českým návodem k použití, značkou Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva a s uvedenou třídou nebezpečnosti.  Pyrotechniku navlhlou či s otevřeným obalem nikdy nekupujeme.
  2. Doma skladujeme pyrotechniku na suchém místě, mimo dosah dětí a ne v blízkosti krbů a svíček – tedy otevřeného ohně, kde by mohlo dojít k iniciaci pyrotechniky.
  3. Před odpálením si řádně přečteme celý návod k použití pyrotechniky. Pro jistotu si připravíme silnou pracovní rukavici a vodu na uhašení.
  4. S pyrotechnikou je možné manipulovat na volném prostranství, minimálně 100 metrů od nejbližšího obydlí. Zábavní pyrotechniku nesmí odpalovat děti bez dozoru dospělých a podnapilé osoby, které nejsou schopny zajistit předepsaný směr vypouštění pyrotechniky. Žádný z pyrotechnických výrobků není určen k používání uvnitř budov.
  5. Zábavnou pyrotechniku umísťujeme na pevnou vodorovnou plochu a vždy odstoupíme do bezpečné vzdálenosti. Nikdy neodpalujeme výrobky z ruky.
  6. Při selhání pyrotechniky vyčkejme min 10 min a poté výrobek rozmočme ve vodě.
  7. Po skončení ohňostroje výrobky zalijme vodou a odklidíme papírové zbytky, které by se mohly vznítit.
  8. Poučme své děti o nebezpečích, které jim hrozí, pokud se budou snažit rachejtle odpalovat samy bez dozoru, příp. pokud budou použitou pyrotechniku sbírat ze země a snažit se ji znovu použít.
  9. Pozor také na petardy, které nejsou nebezpečné z požárního hlediska, ale při nevhodném odpálení mohou nenávratně poškodit sluch.

Hasiči doporučují: Pokud si chcete udělat radost větším ohňostrojem, svěřte jeho realizaci odborníkům a zajděte se podívat na ohňostroj pořádaný vaší obcí.

Zdroj:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová, tisková mluvčí HZS ČR

vytisknout  e-mailem