Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Memorandum o spolupráci s Albánií

13. 10. 2015 (Nicole Zaoraová) - Dne 13. října 2015 bylo za přítomnosti premiéra České republiky Bohumila Sobotky a premiéra Albánské republiky Ediho Ramy podepsáno Memorandum o vzájemné spolupráci v oblasti předcházení a likvidace mimořádných událostí.  

Za Českou republiku memorandum podepsal generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky brig. gen. Drahoslav Ryba a za albánskou stranu ředitel hasičského záchranného sboru Albánské republiky plk. Alfred Kristuli.
 
Obě strany na společném jednání hovořily o nebezpečích, která představují přírodní katastrofy a technologické havárie a shodly se na tom, že je nutná spolupráce, která bude i nadále upevňovat tradiční přátelské vztahy mezi oběma státy a to především na poli výměny informací v oblasti předcházení a řešení mimořádných událostí a ochrany obyvatelstva.
 
 Oba čelní představitelé sborů vyjádřili záměr rozvíjet další spolupráci a to především v následujících oblastech:
  1. Monitorování mimořádných událostí a hodnocení jejich následků.        
  2. Vzájemná výměna informací a zkušeností v oblasti předcházení a likvidace mimořádných událostí a ochrany obyvatelstva.                   
  3. Hodnocení rizika pro okolní prostředí a obyvatelstvo ve spojení s možnými živelními pohromami a průmyslovými haváriemi.
  4. Zpracování učebních programů, publikací a jiných materiálů pro přípravu záchranných sborů a obyvatelstva k činnostem při mimořádných událostech.
  5. Spolupráce v oblasti výcviku USAR týmů formou výměny lektorů nebo účasti na společných cvičeních.
  6. Spolupráce mezi USAR týmy v místě nasazení při mezinárodních operacích.
V minulosti Česká republika s Albánií spolupracovala hned několikrát. V roce 2007 příslušníci HZS ČR zajistili dopravu humanitární pomoci do Albánie sužované rozsáhlými lesními požáry. Zásilka obsahovala zásahovou obuv a rukavice pro tamní hasiče. O rok později, po výbuchu muničního skladu ve městě Gerdec poblíž Tirany, poslala Česká republika humanitární pomoc obsahující zejména krevní plazmu, léčivo a zdravotnický materiál v hodnotě 2 mil. Kč.
 
Zdroj náhledové fotografie: Wikipedia
 
 
Kontakt: 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
 
 

vytisknout  e-mailem