HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Medaili za zásluhy o bezpečnost dostali také čtyři hasiči

Ocenění udělil Karlovarský kraj nominovaným, který svou činností přispěli k záchraně života či se jinak podíleli na bezpečnosti kraji 

Při slavnostním ceremoniálu se v Becherově vile v Karlových převzali medaile z rukou hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka a armádního generála ve výslužbě Petra Pavla občané z Karlovarského kraje, kteří v uplynulém období vykonali mimořádné činy a zasloužili se o záchranu zdraví i životů ostatních.

Krajské vyznamenání za zásluhy o bezpečnost se uděluje na základě rozhodnutí Rady Karlovarského kraje občanovi, kterého za jeho čin nebo dlouhodobé zásluhy o bezpečnost navrhuje jedna ze složek Integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje, krajští radní, zastupitelé a veřejnost.

Ocenění převzali také čtyři hasiči HZS Karlovarského kraje. Ve třech případech byl oceněný akt záchrany života, jednou pak dlouhodobá činnost během koronavirového období.

Vyznamenaní hasiči:

pprap. Václav Kurtík

HZS Karlovarského kraje, územní odbor Sokolov, stanice Sokolov

V červenci 2021 brzy ráno jel příslušník HZS Karlovarského kraje na kole do služby. Při cestě po cyklostezce vedoucí z Horního Slavkova do Sokolova uviděl v místě pod kostelem sv. Mikuláše jízdní kolo a o kus dále ležícího muže. Bez zaváhání nejprve zkusil muže oslovit, ten ale nereagoval. Neprodleně uvedl muže do stabilizované polohy, neprodleně přivolal záchranáře a do jejich příjezdu poskytoval zraněnému první pomoc a kontroloval jeho životní funkce. Po odjezdu sanitky ještě zajistil odvoz kola služebním vozidlem na stanici Sokolov a informování manželky zraněného. Dle vyjádření posádky ZZS se pprap. Kurtík o zraněného muže postaral velice profesionálně a vzhledem k charakteru zranění pro zraněného udělal vše, co bylo v dané situaci možné. Muž při pádu z kola utrpěl rupturu ledviny a bez včasné pomoci mu hrozilo vykrvácení do dutiny břišní a smrt.

 pprap. Jan Mojcher

HZS Karlovarského kraje, územní odbor Cheb, stanice Aš

Dne 17. 6. 2021 projížděl pprap. Jan Mojcher s manželkou mezi obcemi Kladská a Prameny na Mariánskolázeňsku, když za zatáčkou spatřil osobní vozidlo, jež narazilo do stromu. Pprap. Mojcher okamžitě zastavil u místa nehody a bez prodlení šel zjistit stav a počet zraněných osob v havarovaném vozidle. Uvnitř cestoval muž, který měl zaklíněné dolní končetiny, přičemž levá dolní končetina byla z větší části amputovaná. Vozidlo se nebezpečně naklánělo na hraně komunikace. V místě nebylo pokrytí signálem mobilního operátora a nefungovala ani aplikace Záchranka. Krátce na to u nehody zastavila posádka Celní správy. Spolu s příslušníkem Celní správy, který byl vybavený turniketem pro zaškrcení masivního krvácení, provedl Jan Mojcher zaškrcení končetiny, do příjezdu složek IZS byl muž udržován při vědomí. Příslušnice Celní správy odjela vozidlem do místa s pokrytím mobilním operátorem Po příjezdu složek IZS se pprap. Mojcher díky svým znalostem v oblasti vyprošťování u dopravních nehod podílel ve spolupráci s velitelem zásahu na taktice provádění vyprošťovacích prací. Poskytnutím kvalitní první pomoci zachránili všichni účastníci zraněnému muži život.

npor. Ing. Jiří Horník, DiS.

HZS Karlovarského kraje, územní odbor| Karlovy Vary, stanice Toužim

Jiří Horník ve funkci územního řídícího důstojníka v srpnu 2021 cestou na stanici Toužim projížděl u odbočky na Sovolusky kolem vážné dopravní nehody osobního automobilu. Toto vozidlo po nehodě skončilo mimo komunikaci. Ve vozidle cestovaly tři osoby, všechny byly po nehodě zraněny. Npor. Horník po nahlášení události na tísňovou linku poskytl bezodkladnou první pomoc nejvážněji zraněnému muži s masivním krvácením z krku a ruky. Tuto první pomoc prováděl npor. Horník za pomoci svědka nehody a zraněné ženy. Po dojezdu složek IZS příslušník zahájil komunikaci se zraněnou ženou, u které se projevoval začínající rozvoj šoku, a druhým zraněným mužem, kterého bylo také zapotřebí uložit do úlevové polohy. Npor. Jiří Horník je dlouholetým instruktorem HZS Karlovarského kraje pro poskytování první pomoci a vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, zároveň je členem týmu pro poskytování první psychické pomoci a postraumatické stresové péče. Jeho aktivita na místě nehody vedla k záchraně života nejvážněji zraněného člena posádky havarovaného vozidla.

pprap. Petr Zetocha, DiS

HZS Karlovarského kraje, územní odbor Cheb, stanice Cheb

Od konce října 2020 do jara 2021 provedl celkem 2589 odběrů pro PCR nebo POC testy na nákazu COVID-19. V sanitce mobilní odběrného týmu ujel 7032 kilometrů. Nominovaný je zástupcem všech hasičů, kteří se kromě běžné zásahové činnosti podíleli rovněž na ostatních úkolech při řešení epidemiologické situace. Je příkladem toho, že hasiči dobrovolně plní nadstandardní úkoly a předvádějí zcela mimořádné nasazení. Kromě mobilního odběrového týmu byl zařazen rovněž do odběrové skupiny na hraničních přechodech, pracoval také na stálém odběrovém místě Karlovarské krajské nemocnice nebo v chirurgické ambulanci chebské nemocnice jako kvalifikovaný personál. Denně byl vystaven riziku onemocnění COVID – 19. Díky disciplinovanosti a odbornému výcviku však zůstal zdráv a naplno se tak mohl věnovat pomoci obyvatelům Karlovarského kraje.

Odkazy do noveho okna

IMG_1093

IMG_1093 

Detailní náhled

IMG_1096

IMG_1096 

Detailní náhled

IMG_1103

IMG_1103 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem