HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Medaile "Za statečnost" putovala do Olomouckého kraje

Ve čtvrtek 23. října 2014 byli v Trojském zámku v Praze předány medaile Hasičského záchranného sboru ČR.  

Mezi oceněnými byli také tři příslušníci HZS Olomouckého kraje, jeden civilista a jeden příslušník Policie ČR.

 

Medaile "Za statečnost"

Medaili „Za statečnost“ obdržel z rukou ministra vnitra pan Jakub Voharek z Hranicka, který vysvobodil pět spolupracovníků z hořící šatny ve Stříteži nad Ludinou.. Ráno dne 17. března 2014 se jeden z jeho kolegů snažil pomocí benzínu zatopit v kamnech na pevná paliva, při čemž došlo ke vznícení kapaliny. Ve snaze vyhodit hořící kanystr z okna se benzín rozlil po podlaze, která začala okamžitě hořet. Navíc pod vlivem tlakové vlny došlo k zabouchnutí vstupních dveří. Pan Voharek v zakouřené místnosti nalezl okno, vyskočil z šesti metrové výšky do hromady písku, oběhl objekt budovy, násilím vypáčil dveře a zpřístupnil únikovou cestu pro své kolegy. Svým rychlým a duchapřítomným jednáním kolegům zachránil život.

Medaile „Za věrnost I. stupně“ jsou výrazem poděkování příslušníkům Hasičského záchranného sboru ČR, kteří již více než tři desetiletí vzorně plní služební povinnosti.
 
Medaile „Za věrnost I. stupně“ převzali z rukou generálního ředitele HZS ČR:
Por. Ing. Miroslav Schwarz z územního odboru Přerov nastoupil k hasičskému záchrannému sboru v roce 1984. Ihned po nástupu byl zařazen na úsek zjišťování příčin požárů, kde pracuje dodnes. Tato činnost patří k významným a složitým technickým disciplínám v rámci činností dotýkajících se oboru požární ochrany.
 
Pprap. Jiří Ondruch z požární stanice Šumperk nastoupil k hasičskému záchrannému sboru v roce 1984 jako hasič, postupem času se vypracoval na funkci strojníka a následně na funkci technika strojní služby a instruktora motorových pil na směně. Dlouhá léta byl členem soutěžního družstva v požárním sportu.
 
Medaile „Za zásluhy o bezpečnost“ náleží oceněným z řad příslušníků HZS ČR i dalších složek IZS, zaměstnanců veřejné správy i podniků a členů dobrovolných jednotek požární ochrany obce za dlouhodobé obětavé pracovní úsilí a osobní iniciativu o rozvoj HZS ČR.
 
Dvě medaile „Za zásluhy o bezpečnost“ obdrželi:
Plk. Ing. Jaroslav Černý z krajského ředitelství Olomouc přešel k HZS Olomouckého kraje v roce 2001 z referátu obrany a ochrany Okresního úřadu v Olomouci a od samého počátku vzniku HZS krajů se aktivně podílel na plnění úkolů sboru v oblasti ochrany obyvatelstva a krizového řízení. Velmi kladně lze hodnotit jeho nemalý podíl na utváření nadstandardní spolupráce HZS kraje s orgány kraje, měst a obcí na úseku ochrany obyvatelstva a krizového řízení. Svoje odborné znalosti dokázal plně zúročit při řešení velkých mimořádných událostí a krizových situacích, které postihly Olomoucký kraj, zejména při povodních v roce 2006 a 2010 a tornádu v Litovli v roce 2004. Za celou dobu působení u HZS Olomouckého kraje se snaží o rozvoj jím řízeného odborného úseku a obzvláště je nutné velmi kladně hodnotit jeho aktivní účast v komisích GŘ, které jsou zaměřeny na řešení problematiky ochrany obyvatelstva a krizového řízení.
 
Plk. JUDr. Matin Lebduška působí ve funkci vedoucího územního odboru Přerov u Policie ČR, Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Velmi aktivně a intenzivně spolupracuje s HZS Olomouckého kraje v působnosti územního odboru Přerov. Mezi významné body spolupráce zvyšující bezpečnost regionu a kvalitní připravenost na řešení mimořádných událostí patří především organizování společných výcviků, taktických cvičení, porad, instrukčně metodických zaměstnání a setkání mezi policejními útvary a hasičskými jednotkami v rámci územního odboru Přerov. Zásadní je výborná spolupráce a vstřícnost policie při společném řešení vzniklých mimořádných událostí na území okresu Přerov, jakými byly v nedávné minulosti např. rozsáhlé „plošné“ povodně a také tzv. bleskové povodně, únik plynu ze sondy podzemního zásobníku v Lobodicích, těžká dopravní nehoda v centru města Přerova, kdy kamion prorazil průčelí budovy v řadové zástavbě, hromadné a těžké dopravní nehody na dálnici D1 a dalších silničních tepnách okresu, ale i mnoho dalších každodenních mimořádných událostí.
 

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

medaile_23-10-2014

medaile_23-10-2014 

Detailní náhled

medaile_23-10-2014

medaile_23-10-2014 

Detailní náhled

medaile_23-10-2014

medaile_23-10-2014 

Detailní náhled

medaile_23-10-2014

medaile_23-10-2014 

Detailní náhled

medaile_23-10-2014

medaile_23-10-2014 

Detailní náhled

medaile_23-10-2014

medaile_23-10-2014 

Detailní náhled

medaile_23-10-2014

medaile_23-10-2014 

Detailní náhled

medaile_23-10-2014

medaile_23-10-2014 

Detailní náhled

medaile_23-10-2014

medaile_23-10-2014 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem