HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Luxor 2013 – výcvik v novém kabátu

Zcela nová stanoviště ale i ověření dosud získaných zkušeností. Takový byl letošní výcvik pro jednotky předurčené pro likvidaci následků živelných katastrof v Karlovarském kraji. 

Šestnáct jednotek dobrovolných hasičů, většinou kategorie JPO V., cvičilo během víkendu ve Velké Hleďsebi u Mariánských Lázní. Letošní výcvik Luxor ale byl jiný, než předchozí. Na dobrovolné hasiče čekal jako nové školicí stanoviště modul dekontaminace, který HZS Karlovarského kraje získal v rámci zvýšení akceschopnosti při mimořádných událostech živelného charakteru. Další úkoly už vycházeli z činností, které při Luxoru vybrané dobrovolné jednotky cvičili v posledních dvou letech. Tentokrát ale nebyla jejich činnost pojata jako výuka, ale spíš už prověření dosud získaných zkušeností. Letošní Luxor byl připraven jako jeden velký zásah, kdy oblast kolem Luxoru zasáhla silná vichřice s přívalovými dešti. Vše řídil krizový štáb na fiktivním Obecním úřadě Luxor, který přes ´starostu´ žádal od hasičů pomoc podle aktuální situace. Velitelem zásahu byl vždy jeden z cvičících hasičů a musel rozhodnout, kdo kde a jak pomůže. Starosta od každé skupiny hasičů požadoval pomoc při stavbě povodňových hrází, čerpání vody, pátrání po ztracených osobách ve vodě i v terénu kolem Luxoru, potřeboval transport zraněných, jejich ošetření ve spolupráci se záchrannou službou, požadoval zajištění poškozených budov. Hasiči pracovali v rychlém tempu jako při skutečném zásahu, požadavky z krizového štábu přicházely nečekaně a bylo nutné vždy správně rozhodnout, co má přednost a kde je nutné zasáhnout okamžitě. Druhá část výcviku byla zaměřena na nový modul dekontaminace, který si hasiči vyzkoušeli prakticky sami na sobě.
Systém předurčených a vycvičených jednotek pro tento typ událostí se již v Karlovarském kraji osvědčil. Během prvních jarních měsíců zasahovaly tyto jednotky například na Kraslicku, kde rozvodněná řeka Svatava ohrožovala rodinné domy.
Jednotky, které prošly výcvikem Luxor během posledních dvou let, obdržely z rukou ředitele HZS Karlovarského kraje Václava Klemáka ocenění za  aktivní účast na odborné přípravě jednotek SDH předurčených k plnění úkolů při ochraně obyvatel. Toto ocenění získaly všechny jednotky, které jsou připravené na pomoc při živelných katastrofách. Třem nejaktivnějším pak přímo na Luxoru předal ještě další ocenění hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.
 
Zúčastněné jednotky:
 
JSDH Hranice
JSDH Tři Sekery
JSDH Cheb
JSDH Horní Blatná
JSDH Krásno
JSDH Stráž nad Ohří
JSDH Lomnice
JSDH Šindelová
JSDH Lázně Kynžvart
JSDH Libá
JSDH Křižovatka
JSDH Pozorka
JSDH Hroznětín
JSDH Verušičky
JSDH Vintířov
JSDH Otročín

Fotogalerie ZDE: Luxor 2013

vytisknout  e-mailem