HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Lukáš Novák se pyšní již popáté titulem MISTR EVROPY

Lukáš Novák je popáté mistrem EvropyLukáš Novák je popáté mistrem Evropy
Lukáš s týmem na mistrovství EvropyLukáš s týmem na mistrovství Evropy
 
Začátkem června se již tradičně stává německý Mönchengladbach evropským centrem hasičského zápolení v TFA. Ne jinak tomu bylo i letos ve dnech 8. a 9. 6. 2012, kdy se na závody o kontinentálního mistra vydala i oficiální reprezentace generálního ředitelství HZS ČR.
Celá výprava odcestovala autobusem z Hlučína a měla jen ty nejvyšší cíle. Vždyť Lukáš Novák z HZS Pardubického kraje je úřadujícím evropským šampionem již 4 roky po sobě. Další reprezentanti jeli obhájit vítězství ve věkových kategoriích – Jaromír Barcuch HZS Olomoucký kraj v kategorii nad 55 let a Josef Vlk HZS Zlínský kraj v kategorii do 50 let,“ říká bratr Lukáše, Jiří Novák.
                                        
Za slunečného počasí a 20°C se jako první z favoritů postavil na trať právě Lukáš. „Vzhledem k tomu, že jsem neměl možnost porovnávat časy z jednotlivých sekcí s ostatními kvalitními závodníky, protože všichni startovali až po mně, tak nebyl prostor k taktizování. Nenechal jsem nic náhodě a od prvních vteřin jsem to napálil na maximum,“ říká Lukáš Novák.
Až s odstupem času a dostupnosti jednotlivých výsledků je patrné, jak bylo letošní Mistrovství Evropy vyrovnané. Domácí borec Joachim Posanz totiž ještě před čtvrtou disciplínou vedl před Lukášem o 5 s. „Posledním úkolem byl výběh do výškové budovy do 16. nadzemního podlaží a právě zde se rozhodlo o držiteli titulu nejtvrdší hasič Evropy. Německý reprezentant zaostal o 14 s, což Lukášovi bohatě stačilo k vítězství,“ popisuje detailně zápolení Jiří Novák.
Schody už jsou o hlavě. Nesmíš si připustit, že bys na vteřinku polevil, protože to je konec. Jsem rád, že jsem ze sebe po třech disciplínách dokázal vyždímat poslední zbytky fyzických a i psychických sil, a pohár vezu zase domů. Už jsme si na sebe zvykli,“ dodává se smíchem a šťastný Lukáš Novák.
Nyní se chystá Lukáš Novák ještě na závody v Banské Bystrici a pak si prý trochu odpočine. „Další kontrolní závod mé výkonnosti bude IRONFIREMAN v Praze, jako tradičně na začátku září. Vrcholem sezony 2012 jsou bezesporu Světové hasičské hry v australském Sydney, kterých bych se rád zúčastnil. Uvidíme, jak to ale vše dopadne hlavně s financemi,“ říká Lukáš Novák.
 
HZS Pardubického kraje ještě dobře reprezentovali bratři Mikulečtí, kdy Jiří byl na 14. a Ladislav na místě 20.
O tom, že Česká republika patří k velmoci TFA, svědčí fakt, že v celkovém pořadí se v první dvacítce závodníků umístilo hned 14 hasičů z ČR. To ještě dokresluje umístění v pořadí štafet:
  • 1. Czech TFA team I. (Koutník, Zobaník, Přecechtěl, Novák)
  • 2. TFA team Göttingen

  • 3. Czech TFA team II. (Vlk, Haderka, Semerád, Kubin)

  • 5. Czech TFA team III. (Mikulecký, Plodr, Nečas, Rozenkranc)

 
 
 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem