HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Listopad ve znamení detektorů kouře a plynů v domácnosti

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje přichází v měsíci listopadu s kampaní, která varuje před nebezpečím plynů a požárů v domácnostech. HZS Olomouckého kraje se tak připojuje k hlavnímu iniciátorovi celé preventivně výchovné akce, České asociaci hasičských důstojníků, a k HZS Moravskoslezského kraje a chce upozornit všechny občany v kraji, že na trhu existují zařízení, která jsou schopná detekovat i malé množství unikajícího plynu nebo počínající požár. 

S kampaní přicházíme z několika důvodů:

  1. hlavním důvodem je reakce na výbuchy plynů, a to v únoru 2013 ve Frenštátě pod Radhoštěm, v dubnu 2013 v Praze v Divadelní ulici a v září 2013 v Havířově. Při těchto událostech bylo usmrceno a zraněno mnoho osob.
  2. dalším důvodem je reakce na obavy občanů z celé České republiky, kteří stále častěji volají na tísňové linky hasičů, že v okolí svého domu a bytu cítí plyn.
  3. a posledním, neméně však důležitým, důvodem je skutečnost, že při požárech a únicích plynů v objektech určených pro bydlení dojde ročně k úmrtí nebo zranění stovek spoluobčanů.

V Olomouckém kraji zemřelo při požárech v objektech určených k bydlení (tj. rodinné domy, bytové domy, chaty, chalupy apod.) v letošním roce už pět osob a zraněno bylo 21 osob (počet požárů od 1.1.2013 do 31.10.2013 v objektech určených pro bydlení - 158, škoda 15,5 milionů korun). V roce 2012 při 208 požárech v objektech určených pro bydlení byly usmrceny 2 osoby a zraněno bylo 31 lidí. Požáry způsobily škodu 42,2 milionů korun.

Detektory kouře

  • jsou jednoduchá zařízení pro rychlé zjištění vznikajícího požáru
  • montují se na strop a vizuální a akustickou sirénou dají obyvatelům informaci, že detekovaly přítomnost kouře
  • pořizovací cena je dostupná

Detektory plynů

  • fungují na podobném principu jako detektory kouře (vizuální i akustická siréna při detekování určité hladiny nebezpečného plynu)
  • pořizovací cena není vysoká v porovnání s uchráněným majetkem a životy

Další doplňující informace najdete > > zde <<

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem