HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Likvidace ptačí chřipky

Časně ráno jsme zahájili rozebírání technologie hal (krmné žlaby apod. aby se mohla uvnitř hal pohybovat technika sbírající uhynulá zvířata) pro přípravu vyskladnění uhynulé drůbeže.

Nařízeno je zlikvidovat chov drůbeže ve všech deseti halách v Kosoříně.

Jedná se o 69 100 kusů slepic a kohoutů.

Zasahující hasiči se pohybují v nebezpečné zóně, samém ohnisku ptačí chřipky a musí mít na sobě ochranné obleky a respirátor. Jakmile vyjdou z haly, musí projít dekontaminační sprchou, stejně tak projíždí dekontaminační linkou i technika, která musí být dezinfikována od střechy až po kola, kompletně.

Haly budou zaplynovány smrtícím plynem oxidem uhličitým. Poté si sama firma provede likvidaci uhynulé drůbeže.

Nebezpečný virus H5N1 se vyznačuje vysokou nakažlivostí, úmrtností a rychlým šířením ptačí populací, ale také schopností infikovat a usmrtit člověka.  Jako prevence před nákazou se doporučuje nedotýkat se ptáků, kteří by mohli zemřít na tento typ viru. Vyžaduje se ochrana drůbeže před nákazou (např. uzavíráním drůbeže pod střechu, pokud se v oblasti nákaza vyskytne).

Hasiči po likvidaci drůbeže a vyvezení kadáveru do kafilerie ve všech již vyklizených objektech postupně provedou dezinfekci (roztokem virkonu) podestýlky a hned zde běží „aktivní“ 24hodinová lhůta.

A poté nastane vyklizení podestýlky ze všech hal, kterou si provede již sama firma pod dohledem veterinářů. Následovat bude závěrečné mytí a dezinfekce objektu.

Informace pro novináře budou poskytnuty před hlavní bránou drůbežárny v Kosoříně 1. února ve 12 hodin.

Odkazy do noveho okna

ptačí2024

ptačí2024 

Detailní náhled

ptačí2024a

ptačí2024a 

Detailní náhled

ptačí2024b

ptačí2024b 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem