HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Libereckým krajem se přehnaly silné bouřky

O uplynulém víkendu zasáhly Liberecký kraj velmi silné bouřky, které byly doprovázeny vydatnými srážkami a občasnými nárazy větru. Na tyto nebezpečné jevy byla vydána výstraha ČHMÚ. Bouřlivé počasí mělo za následek zvýšenou zásahovou činnost jednotek požární ochrany. 

Celkem jsme od páteční 15. hodiny do nedělních večerních hodin zasahovali u 83 událostí spojených s bouřkami a aktuálně platnými výstrahami. Bouřky a vydatné srážky, které byly často na jednom místě delší dobu rozvodňovaly místní toky, zaplavovaly garáže, sklepy a přinášely bahno z polí na pozemní komunikace. Ve městech se jednalo o vodu zatékající ze střech do objektů, ucpané kanály, popadané větve a stromy, zaplavené podúrovňové garáže. Hasiči proto museli mnohdy vzít do rukou motorové pily, čerpadla, ženijní nářadí a pytle s pískem.

Pátek 12.6. 2020

V Horním Hanychově v Liberci došlo k pádu stromu na rodinný dům. Vzhledem k tomu, že na místě nešla ustavit výšková technika - ani jeřáb, museli lezci ze stanice Liberec strom postupně odřezávat a jednotlivé části stromu spouštět pomocí kladkostroje.

Sobota 13.6. 2020

Ve Skalici u České Lípy spadl vzrostlý smrk na kostel sv. Anny, ze kterého hasiči evakuovali 12 osob a následující den za pomoci výškové techniky strom odstranili.

Ve Sloupu v Čechách došlo po úderu bleskem k požáru chaty a na místě zasahovaly 4 jednotky. Předběžně stanovená škoda způsobená požárem je 100 000,- Kč a hasiči uchráněný majetek je v hodnotě cca 1 000 000,- Kč.

Neděle 14.6. 2020

Bouřky nejvíce řádily na Turnovsku, a to v obcích Troskovice, Hrubá Skála, Rovensko pod Troskami a dále na Semilsku. Hasiči prováděli přečerpávání vodních lagun, odčerpávání zaplavených sklepů, vyprošťování vozidel a odstraňování stromů z pozemních komunikací.

Okres Liberec – 28 událostí

Okres Semily – 31 událostí

Okres Jablonec nad Nisou – 14 událostí

Okres Česká Lípa - 10 událostí

.

autor: por. David Kořínek, DiS., zástup tiskové mluvčí

FOTO: HZS Libereckého kraje

Foto HZS LKFoto HZS LK

Foto HZS LKFoto HZS LKFoto HZS LKFoto HZS LKFoto HZS LKFoto HZS LKFoto HZS LKFoto HZS LKFoto HZS LKFoto HZS LKFoto HZS LKFoto HZS LK

vytisknout  e-mailem