HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Lezecké družstvo hasičů z Ostravy cvičilo na beskydských stromech

Zachraňovali paraglidistu 

Čtvrteční sváteční den (17.11.2011) využila lezecká skupina profesionálních hasičů z Ostravy k prověřovacímu cvičení v Beskydech, které mají nejlepší podmínky k provozování paraglidingu v ČR.
cvicenilezcipadakOstravice (2).jpg
 
 
 
Lezci z porubské stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) měli za úkol vyhledat pomocí map a GPS paraglidistu, uvízlého na vysokém stromě v okolí obce Ostravice, a zachránit jej. Na strom vylezli – zhruba do výšky 25 metrů - pomocí speciálních stupaček na nohách a pomocí smyček kolem kmene.
 
 
 
Figurantem v koruně stromu byl kolega, oblečený rovněž do oranžové lezecké kombinézy a přilby.
cvicenilezcipadakOstravice (4).jpg
 
Byl vybrán vzrostlý strom s širokým kmenem, po kterém nebyl postižený paraglidista schopen sám bez cizí pomoci slézt dolů. Na stromě byla také zavěšena padáková plachta. Hrozil pád postiženého kvůli poryvům větru, který nafukoval plachtu padáku, a stahoval tak muže pryč z relativně bezpečného místa ve větvích koruny stromu.
 
 
Paraglidistovi rovněž hrozilo podchlazení a šok po nekontrolovaném pádu a ze zranění, získaných při přistání do větví stromu. Lezecký tým HZS MSK z Ostravy-Poruby jej včas zachránil…
 
 
Profesionální hasiči-lezci z Moravskoslezského kraje čas od času vyjíždějí právě do Beskyd, aby tam ze stromů zachraňovali paraglidisty.
 
 
HZS MSK má nejméně jednu lezeckou skupinu v každém územním odboru (okrese) Moravskoslezském kraje. Hasiči-lezci zachraňují osoby ze střech domů i stavebních jeřábů. Vyjíždějí také k srnám a psům a jiným zvířatům, uvízlým v odkrytých kanálech, studnách či na staveništích.
---
Další foto od Petra Teslíka z HZS MSK je na: http://www.pozary.cz/clanek/48971-lezecke-druzstvo-z-ostravy-cvicilo-na-beskydskych-stromech/
 

vytisknout  e-mailem