HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Letečtí záchranáři nacvičovali záchranu osob z okna výškové budovy

Středa, 6. dubna 2022 – Specifický typ záchrany osob nacvičovali v Brně jihomoravští hasiči-letečtí záchranáři ve spolupráci s hasiči Správy železnic. 

Díky spolupráci s HZS Správy železnic se podařilo vytipovat vhodný objekt k výcviku našich leteckých záchranářů. Nedostavěný objekt na Štýřickém nábřeží dobře posloužil pro výcvik záchrany osob z okna. Podobné situace mohou v reálu nastat během povodní nebo v případě požáru výškové budovy.

Letečtí záchranáři operovali z paluby policejního vrtulníku Bell 412. Jejich úkolem bylo, spustit se pomocí palubního jeřábu do okna a vyzvednout na palubu figuranty z řad hasičů Správy železnic. Společně pak přistáli na přilehlé ploše a celá záchranná akce se mohla opakovat, aby se záchranáři v daných činnostech mohli prostřídat.

U HZS Jihomoravského kraje se ve službě na vrtulníku pravidelně střídá 25 leteckých záchranářů. V uplynulém roce byli naši letečtí záchranáři ve spolupráci s Leteckou službou PČR nasazeni při řešení celkem 36 událostí (viz graf pod článkem). Ve 29 případech se jednalo o záchranné práce a v 7 případech o letecké hasební práce.

Výstřižek (1).JPG

Jaroslav Mikoška - tiskový mluvčí HZS JmK

vytisknout  e-mailem