HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Leteční záchranáři HZS Jihočeského kraje mají první ostrý zásah

První ostrý zásah absolvoval jeden ze speciálně vyškolených leteckých záchranářů HZS Jihočeského kraje v sobotu (23. února) v navečerních hodinách u vrcholu Kleť. 

Spolupráci si v 16:51 hodin vyžádala ZZS Jihočeského kraje, která potřebovala muže se zraněním nohy transportovat z obtížně přístupného terénu. Muž se zranil v lese přibližně 200 metrů pod vrcholem Kleti. Transportovat zraněného jak z kopce dolů, tak na vrchol po zemi by bylo extrémně náročné. Proto byl povolán vrtulník LZS s hasičem – leteckým záchranářem v podvěsu. Leteckého záchranáře vrulník Armády ČR typu Sokol vyzvednul na stanici v Táboře a pokračoval k místu události na Kleti. Tam se letecký záchranář slanil ke zraněnému a následně mu byla palubním techniekm spuštěna záchranná letecká nosítka. Vrtulník se pak přesunul do vyčkávacího prostoru.
Zdravotníci ZZS společně s "pozemními" hasiči ze stanice Český Krumlov zraněného stabilizovali, zafixovali do vakuové matrace a uložili do leteckých záchranných nosítek. Pak byl opět přivolán vrtulník z vyčkávacího prostoru. Zraněný v nosíkách společně s leteckým záchranářem byl zavěšen na podvěsové lano, v podvěsu vyzvednut a transportován do údolí, kde bylo možné s vrtulníkem přistát a  zraněného přendat na palubu.
Pacient byl odvezen do nemocnice, hasiče - leteckého záchranáře vrtulník vyložil opět na táborské stanici.

vytisknout  e-mailem