HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Lesní požár hasilo devět jednotek na Přerovsku

Devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů vyjíždělo v pondělí 8. července odpoledne k požáru paseky v lese nedaleko Veselíčka na Přerovsku. 

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že hoří plocha zhruba 60x70 metrů. Zpočátku jim zásah komplikoval vítr, i tak se jim podařilo požár rychle lokalizovat a zabránit tak dalšímu šíření plamenů.

Poté požářiště začali intenzivně prolévat vodou, kterou si na místo kyvadlově dopravovali z dva kilometry vzdáleného místního rybníka Svrčov, kde si zřídili plnící stanoviště. K hašení tak využili nejbližší přírodní zdroj vody. U události zasahovalo 12 cisteren a 40 hasičů, kterým se během dvou hodin podařilo požár zlikvidovat.

Díky včasnému a rychlému nasazení jednotek se oheň nerozšířil. Škodu majitel předběžně odhadl na 150 tisíc korun. Požár likvidovaly dvě profesionální jednotky z Přerova a Lipníku nad Bečvou a sedm jednotek dobrovolných hasičů z Veselíčka, Dolního Újezdu, Oseku nad Bečvou, Lipníka nad Bečvou, Velkého Újezdu, Radslavic a Staměřic. Na místo nyní dohlížejí dobrovolní hasiči z Přerova. Příčinu vyšetřujeme.

Jedná se o druhý dnešní požár v lese na území Olomouckého kraje. Dopoledne vyjížděli hasiči k požáru v Pohořanech, místní části Dolan na Olomoucku, kde se jim podařilo zabránit v rozšíření plamenů a uchránit tak majetek za půl milionu korun.

V souvislosti s požáry lesních, travních a polních porostů upozorňujeme, že do odvolání platí výstraha ČHMÚ na nebezpečí vzniku a šíření požárů. V důsledku sucha totiž hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Je doporučeno nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu a neodhazovat cigaretové nedopalky na zem. Neměly by se používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Doporučujeme se řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát by se mělo i na úsporné hospodaření s vodou.

por. Mgr. Lucie Balážová, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Bez názvu

Bez názvu 

Detailní náhled

IMG-20190708-WA0000

IMG-20190708-WA0000 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem