HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči opět nabízejí seznam firem na shazování sněhu a ledu ze střech

Vzhledem k aktuální sněhové nadílce a pokračujícímu tání v Moravskoslezském kraji nyní vydává Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) na svém webu www.hzsmsk.cz aktuální seznam firem (s jejich adresou, telefonními a e-mailovými kontakty), které jsou ochotny odstraňovat sníh, led a nebezpečné ledové rampouchy ze střech objektů za úplatu.

Hasiči totiž budou opět vyjíždět jen tam, kde hrozí bezprostřední nebezpečí, v ostatních případech budou žadatele o pomoc odkazovat na komerční služby.

Na začátku letošního roku je v tradičním seznamu, děleném podle okresů, celkem 89 firem. Jen minimum z nich se během zimy z tohoto seznamu odhlašuje. Seznam, otevřený pro všechny subjekty (nahlášení je jednoduché, postup je dole pod firmami), bude nyní k dispozici na webu HZS MSK po celé zimní období s pravidelnými týdenními aktualizacemi.

V první řadě je potřeba zdůraznit, že pravidelné shazování sněhových převisů a rampouchů se střech je povinností jednotlivých majitelů domů a objektů, ať už jsou v majetku či správě obce, kraje, státu, nebo v soukromých rukách. Již ve stavební dokumentaci je uvedeno a schváleno, kolik centimetrů prachového a těžkého sněhu může na konkrétní střeše maximálně ležet.

Profesionální hasiči vyjíždějí k zásahům na střechách pouze v případě, kdy hrozí bezprostřední zranění chodců a zničení majetku pádem sněhového převisu či rampouchů. Žadatele o pomoc v případech, když bezprostřední nebezpečí nehrozí, zpravidla odkazujeme na komerční služby.

Lepší možnost pomoci s větší dávkou sněhu a ledu na střechách mívají dobrovolní a podnikoví hasiči, kteří se mohou s vedením jednotlivých obcí dohodnout na odstranění sněhu a ledu ze střech objektů v jejich správě.

Odkaz na webu HZS MSK (www.hzsmsk.cz) je na hlavní stránce v hnědavém obdélníku vpravo dole s názvem „SHAZOVÁNÍ SNĚHU“. Přesná adresa: https://www.hzscr.cz/script/docDetail.aspx?docid=21884655&doctype=ART&prev=true&lang=cs

vytisknout  e-mailem