HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kynologové HZS Libereckého kraje cvičili moderní metodu stopování osob

Příslušníci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje se ve dnech 2. až 4. září 2022 zúčastnili cvičení složek IZS s názvem Najít a zachránit. Třídenní cvičení proběhlo na dvou různých místech Libereckého kraje – v Hamru na Jezeře a ve sportovní areálu v libereckém Vesci. 

Cílem cvičení bylo prakticky procvičit pátrání po pohřešované osobě pomocí záchranných psů, a to také metodou tzv. záchranného stopování. Je to metoda pátrání po pohřešované osobě, kdy kynolog pracuje se zvířetem, pro které je klíčovým vodítkem individuální pach hledaného. Pomoc s tréninkem této metody v Libereckém kraji nabízí organizace ELVA HELP, jejíž zástupci byli na cvičení přítomni a poskytovali odborný doprovod společně se zástupci Záchranné brigády kynologů Libereckého kraje.

Kromě dvou psovodů HZS Libereckého kraje trénovali vyhledávání osob také dva psovodi Policie ČR – během praktického výcviku v terénu se simulovala například situace, kdy se pátralo po ztracených houbařích. Cvičilo se i v pozdních nočních hodinách, ve venkovním terénu – v lesích, na lukách, ale i v mírné zástavbě.

Role instruktora odborného tréninku se ujal zahraniční odborník – Christoph Rosenberger z Rakouska, který se mantrailingu (výše popsanému záchrannému stopování, kdy je klíčovým vodítkem individuální pachová stopa pohřešované osoby) věnuje od roku 2008. Nyní své odborné znalosti a praktické zkušenosti předává a sdílí na cvičeních – jako bylo například toto třídenní – s příslušníky IZS, konkrétně tedy s hasičskými a policejními kynology.

Cvičení bylo vyhodnoceno jako úspěšné – týmy psovodů mohly uplatnit své teoretické odborné znalosti v praxi, komunikace mezi jednotlivými zúčastněnými složkami byla efektivní a účelná.

Autor: por. Mgr. Jaroslava Benešová

Foto: HZS LK

Cvičení IZS Najít a zachránit. Kynologové HZS LK cvičili své psy ve dvou lokalitách Libereckého krajeCvičení IZS Najít a zachránit. Kynologové HZS LK cvičili své psy ve dvou lokalitách Libereckého kraje

Cvičení IZS Najít a zachránit probíhalo i v lesním terénuCvičení IZS Najít a zachránit probíhalo i v lesním terénu

Cvičení IZS Najít a zachránitCvičení IZS Najít a zachránit

vytisknout  e-mailem