HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kvůli novým případům začala druhá dezinfekce ostravského domova Slunečnice

Čtyři desítky profesionálních a dobrovolných hasičů se zapojily v úterý 6.10.2020 do druhé dezinfekce Domova s pečovatelskou službou Slunečnice v Ostravě-Porubě. Z celkového počtu téměř čtyř stovek je totiž po víkendových odběrech pozitivních na koronavirus covid-19 sedm desítek klientů, byť drtivá většina neměla v úterý dopoledne – před zahájením důkladné očisty – žádné příznaky.

Odběr vzorků všech klientů a zaměstnanců domova Slunečnice nařídil Krizový štáb Moravskoslezského kraje na konci uplynulého týdne poté, co se zde objevili první pozitivní klienti a zaměstnanci. To už měli hasiči první dvoudenní dezinfekci objektů DPS Slunečnice za sebou – ve čtvrtek a pátek (1. a 2.10.2020). I jejich druhá dezinfekce bude trvat dva dny. Pozitivní zaměstnanci domova jsou doma v karanténě.

Profesionální hasiči z HZS Moravskoslezského kraje sem přijeli z celého kraje, pomáhá jim jednotka Střední odborné školy požární ochrany a Vyšší odborné školy požární ochrany ve Frýdku-Místku, hasiči ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně a dobrovolní hasiči ze čtyř ostravských částí – Zábřeh, Radvanice, Michálkovice a Krásné Pole.

V úterý (dnes) se dekontaminace první poloviny vnitřních prostor protáhne bezpochyby až do večera a tmy. Středa, kdy má mj. pršet, bude věnována přesunům klientů. Ve čtvrtek budou hasiči pokračovat se druhou polovinou objektů od rána minimálně do odpoledních hodin.

Prázdné prostory domova, očištěné generátory dezinfekčního aerosolu, lze po půlhodinovém působení rozprášeného desinfekčního prostředku a následném vyvětrání ihned běžně používat. Celkem 15 těchto přístrojů a k tomu 250 kg práškové desinfekce (ke 4% rozředění s vodou) letos na jaře zakoupil za bezmála 1,9 milionu korun a hasičům daroval Moravskoslezský kraj.

Dvojice hasičů v hermeticky uzavřených ochranných oblecích, rukavicích a speciálních maskách Dräger s filtry (a se sluchátky či špunty do uší) se obvykle střídají v používání až 18 kg těžkého generátoru (hmotnost po jeho naplnění). Zhruba po 40 minutách je potřeba generátor opět naplnit pečlivě testovaným a osvědčeným desinfekčním prostředkem (Virkon S) a benzínem.

Pro charakteristický zvuk generátoru jej hasiči hned zpočátku užívání překřtili na „Vuvuzely“, které mj. zněly mnoha stadiony MS ve fotbale 2010 v Jižní Africe. I tak tento hlučný přístroj ušetří mnoho cenného času, zvládne velké prostory, dostane se i do koutů či skříní.

Hasiči z HZS MSK dekontaminovali od jara obdobným způsobem kolem 90 objektů, a to hlavně v Moravskoslezském kraji – jednak kvůli kvalitnímu vybavení (celkem 15 generátorům), ale také kvůli bohatým zkušenostem. Příslušníci HZS MSK tak mj. dekontaminovali například části Nemocnice v Chebu a Městské nemocnice Ostrava, ostravský Domov pro seniory IRIS, Alzheimer centrum v Ostravě-Vítkovicích, Azylový dům Sára ve Frýdku-Místku a Azylový dům Armády spásy v Ostravě-Vítkovicích, hospic Konventu sester Alžbětinek v Jablunkově, včetně přilehlého kostela, objekty 4 černouhelných dolů OKD na Karvinsku, mateřské a základní školy, rovněž několik hasičských stanic a služeben ostatních složek IZS na různých místech kraje.

Odkazy do noveho okna

dekontaSlunecniceOstrava_utery (1)

dekontaSlunecniceOstrava_utery (1) 

Detailní náhled

dekontaSlunecniceOstrava_utery (2)

dekontaSlunecniceOstrava_utery (2) 

Detailní náhled

dekontaSlunecniceOstrava_utery (3)

dekontaSlunecniceOstrava_utery (3) 

Detailní náhled

dekontaSlunecniceOstrava_utery (4)

dekontaSlunecniceOstrava_utery (4) 

Detailní náhled

dekontaSlunecniceOstrava_utery (6)

dekontaSlunecniceOstrava_utery (6) 

Detailní náhled

dekontaSlunecniceOstrava_utery (7)

dekontaSlunecniceOstrava_utery (7) 

Detailní náhled

dekontaSlunecniceOstrava_utery (8)

dekontaSlunecniceOstrava_utery (8) 

Detailní náhled

dekontaSlunecniceOstrava_utery (9)

dekontaSlunecniceOstrava_utery (9) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem