Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výběr z květnových zásahů

9. 6. 2022 (MF) - Zvláštní stupeň požárního poplachu byl vyhlášen v Praze 11 při požáru bytového domu. Bylo evakuováno několik osob ze zasažených bytů, vše se ale naštěstí obešlo bez zranění. 

Jak umí potrápit požár haly plný balíků slámy a sena se dozvíte z článku kolegů z Královéhradeckého kraje, kteří bojovali s plameny dlouhých 27 hodin. Můžete se podívat na krásné video, na němž hasiči z Moravskoslezského kraje zachraňují káčátka a dozvíte se, co plzeňští hasiči vylovili z popelnice.



POŽÁRY



Zásah při požáru skladovací haly s balíky sena a slámy trval 27 hodin

Devět jednotek požární ochrany bylo v neděli, 1. května 2022, v odpoledních hodinách postupně vysláno k ohlášenému požáru balíků sena a slámy v objektu skladovací haly v obci Česká Metuje v Královéhradeckém kraji. Balíky musely být vyskladňovány pomocí nakladače ven mimo zasažený objekt a hasičské jednotky je dohašovaly. Jednalo se o déletrvající zásah, lokalizaci ohlásil velitel zásahu v neděli ve 20:24 hod, kdy požár nebyl ještě zcela zlikvidován.

KHK_Požár skladovací haly s balíky sena a slámy_hasiči při zásahu v hale.jpgPo půlnoci byly síly a prostředky na místě redukovány, část jednotek však měla požářiště pod kontrolou celou noc. V ranních hodinách došlo ke střídání, práce na místě zásahu dále pokračovaly. Předběžným odhadem byla škoda stanovena na 750 tisíc korun, uchráněné hodnoty asi na jeden milion korun. Vyšetřovatelé provedou ohledání okolí požářiště během následujícího dopoledne, dovnitř haly se dostanou možná až druhý den. Příčina nebyla doposud zjištěna.

Na místě byly profesionální hasiči z Náchoda a Broumova a dobrovolné jednotky z České Metuje, Police nad Metují, Žďáru nad Metují, Teplic nad Metují, Velkých Petrovic, Radvanic, Malých Svatoňovic. Dobrovolné jednotky z Náchoda a Broumova držely zálohy na zbrojnicích pro případ jiné mimořádné události.

Aktualizace 2. května 2022 16:40
Už 24 hodin trvá zásah u požáru skladovacího objektu v České Metuji. Na místo byl během dne povolán statik, aby posoudil stav objektu, statika konstrukce by být narušena neměla. Hasiči pokračovali ve vyvážení balíků a jejich hašení.

Aktualizace 2.května 2022 20:00
Po 27 hodinách od vyhlášení poplachu ohlásil kolem 19:30 hod. velitel zásahu likvidaci požáru. Do následujícího dne drželi místní dobrovolní hasiči dohlídku nad požářištěm.

https://www.hzscr.cz/clanek/zasah-pri-pozaru-skladovaci-haly-s-baliky-sena-a-slamy-trval-27-hodin.aspx



Požár bytu v Praze 11 způsobil mnohamilionovou škodu

Několik profesionálních a dobrovolných jednotek zasahovalo v ulici Divišovská v Praze 11 u požáru střechy obytného domu. Případ se stal kolem půl čtvrté odpoledne, v pondělí, 2. května 2022. 

Plameny se v době příjezdu první jednotky rozšířily do obložení střechy. Rozsah požáru byl na ploše asi 50 x 50 metrů a nedařilo se ho dlouho lokalizovat. Během požáru bylo evakuováno několik osob ze zasažených bytů, nikdo z obyvatel domu nebyl zraněn. 

Celkem bylo nasazeno 10 vodních proudů, vnitřní částí a po výškové technice. Na místě byla jednotka chemiků kvůli výměně dýchacích přístrojů a také měření koncentrací škodlivin v ovzduší. Ty nepřesáhly v obytných částek nebezpečné hodnoty. 

S ohledem na počet jednotek byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Požár ze vzduchu monitoroval vrtulník PČR, v záloze byla připravena také ZZS. V 17:34 hodin došlo k částečnému střídání zasahujících hasičů. Na místě byly jednotky ze všech deseti stanic pražských profesionálních hasičů, čtyři jednotky profesionálních podnikových hasičů a několik jednotek dobrovolných hasičů. Ze Středočeského kraje byla na místě jednotka z Říčan. 

V 18:30 hodin na místě stále zůstává větší počet jednotek, požár není plně lokalizován. Rozsah škod a příčina požáru budou předmětem dalšího šetření.

V 19:36 hodin byla ohlášena lokalizace. Během noci probíhalo stále střídání zasahujících hasičů, dohašovací a rozebírací práce a ráno na místě proběhlo došetření požáru. Škoda byla odhadnuta na 100 mil. korun a příčinou je lidská nedbalost při svařování.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-bytu-v-praze-11-zpusobil-mnohamilionovou-skodu.aspx



V Horních Tošanovicích zničily plameny traktor pracující na poli, škoda je odhadována na pět milionů korun

V úterý, 10. května 2022, odpoledne byly vyslány čtyři jednotky hasičů k požáru traktoru JCB na poli v Horních Tošanovicích na Frýdecko-Místecku. 

MSK_Požár traktoru na poli_hořící stroj.jpgUdálost byla na tísňovou linku ohlášena pět minut před sedmnáctou hodinou, na místo vyjeli hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Nošovicích a spolu s nimi dobrovolné jednotky obcí Horní Tošanovice, Dolní Domaslavice a Hnojník.

Už po příjezdu na místo události byl stroj zcela pohlcen plameny, požár se však dále nešířil.

Hasiči natáhli několik desítek metrů hadic od hlavní silnice a požár zlikvidovali jedním proudem vody v dýchací technice. S dohašováním pomohla termokamera.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel, škoda byla na místě předběžně vyčíslena na pět milionů korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/v-hornich-tosanovicich-znicily-plameny-traktor-pracujici-na-poli-skoda-je-odhadovana-na-pet-milionu-korun.aspx



Požár chatky v Uherském Brodě

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen v neděli, 15. května 2022, krátce před desátou hodinou večerní u požáru zahradní chatky v Uherském Brodě – Vinohradech na Zlínsku. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanic Uherský Brod a Uherské Hradiště společně s dobrovolnou jednotkou z Uherského Brodu, Vlčnova a Pašovic.

V době jejich příjezdu byla chatka celá v plamenech. Hasiči ihned zahájili hasební činnost a do dvaceti minut měli požár pod kontrolou. Poté rozebírali konstrukci zasažené části chatky a prolévali vodou skrytá ohniska. Na místo požáru se dostavil majitel objektu, který hasičům sdělil, že se uvnitř nachází jedna propanbutanová láhev. Hasiči ji vytáhli ven z chaty a chladili v kádi s vodou. Tři minuty před půlnocí velitel zásahu vyhlásil likvidaci požáru a jednotky se postupně začaly vracet na své základny. Na dohlídku na požářišti zůstali místní dobrovolní hasiči.

Příčinu vzniku požáru šetří vyšetřovatel hasičů.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-chatky-v-uherskem-brode.aspx



Požár rodinného domu na Kroměřížsku. Při požáru došlo ke zranění jedné osoby

U požáru rodinného domu v obci Soběsuky v okrese Kroměříž zasahovalo v sobotu, 21. května 2022, sedm jednotek hasičů. 

Požár byl ohlášen v 11:44 hodin. Oznamovatel sdělil, že šlehají plameny ze střechy. Požární poplach byl vyhlášen jednotce Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje a jednotkám Sboru dobrovolných hasičů obcí Zborovice, Roštín a Zdounky.

ZLK_Požár RD na Kroměřížsku_hořící objekt.jpgPři našem příjezdu už byla celá střecha v plamenech. Majitel objektu byl v péči Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Sanitka zraněného muže odvezla do nemocnice. Ten se později vrátil zpět. V dýchacích přístrojích jsme provedli vypnutí elektřiny. K uhašení nasadili dva útočné proudy vody C a jeden vysokotlaký proud vody. Zároveň jsme prováděli i ochlazování sousedního domu.

Pro vyklízení půdního prostoru si velitel zásahu vyžádal další jednotky, protože doposud zasahující hasiči už byli unaveni. K požáru přijely jednotky dobrovolných hasičů z obcí Kostelany, Šelešovic a Ratají. Na místo požáru se dostavil řídící důstojník územního odboru HZS Kroměříž, který si převzal velení. Protože bylo horko, zajistil starosta obce zasahujícím hasičům pitný režim a později i stravu. My jsme pokračovali ve vyklízení půdních prostor. Termokamerou jsme monitorovali teploty stavebních konstrukcí a dohašovali skrytá ohniska hoření.

Na místo požáru se dostavila Policie České republiky, vyšetřovatel hasičů a pohotovostní služba provozovatele elektrické sítě. Pohotovostní služba provedla odpojení ulice od přívodu elektrického proudu.

Příčina požáru zůstává v šetření hasičů. Škoda způsobená požárem byla určena v předběžné výši 1,5 milionu korun.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-rodinneho-domu-na-kromerizsku-pri-pozaru-doslo-k-zraneni-jedne-osoby.aspx



Zásah na Blanensku trval téměř osm hodin

V pondělí, 23. května 2022, odpoledne vyjely jednotky k požáru několika stovek balíků slámy na okraji Meziříčka poblíž Letovic v Jihomoravském kraji. 

Krátce před 17. hodinou vyslalo naše operační středisko jednotky k nahlášenému požáru. Po příjezdu se hasiči snažili zabránit rozšíření požáru do okolí. Plameny zachvátily 300 balíků slámy uskladněné v zastřešeném prostoru o rozměrech asi 50x20 metrů. 

Na místo bylo postupně vysláno 12 hasičských jednotek vyhlášen byl 2. stupeň poplachu. Velitel zásahu rozdělil prostor na 4 úseky z toho dva se soustředily na likvidaci požáru, další na zásobování vodou z čerpacího stanoviště a poslední úsek zajišťoval týlové zabezpečení zasahujícím hasičům. S rozebíráním slámy pomáhala místní technika a také hasičský nakladač. 

Požár se podařilo dostat pod kontrolu před půlnocí. Pokračovalo prolévání požářiště vodou, které skončilo asi 30 minut po půlnoci.  

Příčinu požáru vyšetřujeme. Škoda se předběžně odhaduje na 1 milion korun. Při události se nikdo nezranil.  

https://www.hzscr.cz/clanek/zasah-na-blanensku-trval-temer-osm-hodin.aspx
 



DOPRAVNÍ NEHODY



Hasiči lovili osobní automobil z beskydské řeky Lomné

Čtyři jednotky hasičů se zapojily v pátek, 6. května 2022, do likvidace nehody osobního automobilu Hyundai Kona, jehož řidič a tři spolucestující s ním sjeli do vody pod jez beskydské řeky Lomné v obci Horní Lomná (okres Frýdek-Místek). Nehoda si vyžádala jednu zraněnou osobu.

Z řeky Lomňanky, jak ji nazývají místní obyvatelé, vytáhl havarovaný a pořádně mokrý automobil Hyundai silný hasičský automobilový jeřáb z Ostravy-Zábřehu a položil koly na okraj silnice.

Nehoda se stala v pátek před devátou hodinou ranní. Do Horní Lomné ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Třinec, dodatečně byl povolán – k vyproštění auta z vody – automobilový jeřáb AJ 60 Demag/Terex s mobilní kontejnerovou dílnou (ze stanice HZS MSK Ostrava-Zábřeh). Zasahovaly zde i dvě jednotky dobrovolných hasičů – Jablunkov a Mosty u Jablunkova.

Při havárii ani během dopoledního vyprošťování automobilovým jeřábem neunikly do řeky žádné provozní kapaliny. Hasiči však ihned po příjezdu k nehodě položili na hladinu řeky pod místem nehody sorbční hady. To už byli všichni čtyři cestující venku z auta, které mělo ve vodě zcela ponořená kola, ale navíc bylo zezadu pěkně sprchované proudem ledové vody padající z jezu.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-lovili-osobni-automobil-z-beskydske-reky-lomne.aspx



Hasiči vyprošťovali v Kopřivnici automobil, zraněná dívka dostala Hasíka

Tři jednotky hasičů zasahovaly v neděli, 22. května 2022, odpoledne v Kopřivnici, místní části Lubina (okres Nový Jičín), u nehody osobního automobilu, který porazil sloup veřejného osvětlení a skončil mimo silnici na levém boku. Oba cestující se zranili a museli do nemocnice. Devítiletá dívka předtím dostala od hasičů plyšovou hračku dráčka Hasíka na uklidnění.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno v neděli po půl čtvrté odpolední. Do Lubiny vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Kopřivnice a Nový Jičín (odkud přijel vyprošťovací speciál Tatra 815), společně s nimi jednotka dobrovolných hasičů z Kopřivnice.

Při příjezdu hasičů byli 54letý muž a devítiletá dívka mimo havarované vozidlo. Hasiči stabilizovali auto na levém boku pomocí stabilizačních tyčí Paratech a podkládacích klínů Zumro, zabezpečili auto před případným požárem i poškozený sloup s veřejným osvětlením, vedením nízkého napětí a telefonním kabelem.

Po postavení auta na silnici na kola pomocí hydraulické ruky hasičské vyprošťovací tatry zde uniklo menší množství oleje, do půdy neunikl. Hasiči na olej použili nasákavý sorbent.

Oba zranění byli přepraveni do ostravské Fakultní nemocnice, dítě vrtulníkem, řidič sanitkou.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-vyprostovali-v-koprivnici-automobil-zranena-divka-dostala-hasika.aspx



Po dopravní nehodě u Slaného museli hasiči jednu osobu vyprostit z havarovaného vozu

Několik minut před desátou hodinou dopoledne ve středu 25. května přijali středočeští hasiči oznámení o dopravní nehodě osobního a nákladního automobilu na obchvatu Slaného na Kladensku. 

V době střetu jel náhodou kolem příslušník územního odboru Mělník, který neváhal a začal zraněným poskytovat první pomoc. Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče z Kladna a Slaného spolu s dobrovolnými hasiči obce Zlonice.

Jednotky po příjezdu na místo potvrdily, že došlo ke střetu osobního a nákladního automobilu a uvnitř jednoho z vozidel zůstala zaklíněna osoba, kterou museli hasiči vyprostit za pomoci hydraulického vyprošťovacího zařízení. Ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou byla osoba vytažena a následně transportována sanitkou do nemocnice k dalšímu ošetření. Druhý zraněný skončil také v péči zdravotníků.

Hasiči následně provedli protipožární opatření na vozidle a zasypali uniklé provozní kapaliny sorbetem. Silnice první třídy číslo 16 byla po celou dobu vyprošťovacích prací uzavřena. Provoz se podařilo částečně obnovit zhruba v půl jedenácté.

https://www.hzscr.cz/clanek/po-dopravni-nehode-u-slaneho-museli-hasici-jednu-osobu-vyprostit-z-havarovaneho-vozu.aspx



Osobní automobil v noci skončil na střeše v zahradě rodinného domu, do Pražma vyjel vyprošťovací speciál hasičů

Dvě jednotky profesionálních hasičů Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v noci na neděli 29. května 2022 zasahovaly u dopravní nehody osobního automobilu v obci Pražmo na Frýdecko-Místecku. 

MSK_Vyproštění OA ze zahrady rodinného domu pomocí vyprošťovacího speciálu.jpgNehoda byla na tísňovou linku ohlášena osm minut před třetí hodinou ranní. K zásahu byli vysláni hasiči ze stance HZS MSK v Nošovicích.

Po příjezdu na místo jednotka průzkumem zjistila, že na zahradě u rodinného domu skončil osobní automobil, při nehodě se převrátil na střechu. Jeden člověk byl zraněn, postarala se o něj zdravotnická záchranná služba.

K vytažení automobilu ze zahrady zpět na komunikaci si velitel zásahu vyžádal vyprošťovací speciál - ze stanice HZS MSK Ostrava-Zábřeh tak k události vyrazila Tatra s hydraulickým nakládacím jeřábem.

Hasiči s ním havarovaný vůz vyzvedli ze zahrady a postavili na silnici, kde si ho převzala odtahová služba.    

https://www.hzscr.cz/clanek/osobni-automobil-v-noci-skoncil-na-strese-v-zahrade-rodinneho-domu-do-prazma-vyjel-vyprostovaci-special-hasicu.aspx
 



TECHNICKÁ POMOC


Zachraňovali jsme zraněného ze studny

V neděli, 15. května 2022, dopoledne vyslalo operační středisko HZS Jihomoravského kraje jednotky k záchraně muže, který spadl do studny. 

Událost se stala v obci Chudčice na Brněnsku a poskytnout pomoc vyjely 3 profesionální hasičské jednotky a také policejní vrtulník s hasiči-leteckými záchranáři na palubě. Po příjezdu první jednotky ze stanice Tišnov hasiči zjistili, že pracovník při hloubení studny spadl asi devět metrů hluboko na suché dno. 

Ke zraněnému muži, který byl při vědomí a komunikoval, se spustil hasič s dýchacím přístrojem a zdravotnickým vybavením. Následně jej doplnil jeden z hasičů-lezců a společně poskytli zraněnému první pomoc a připravili jej na vyproštění. To se povedlo přibližně po dvaceti minutách od příjezdu první jednotky. Muž skončil v péči záchranné služby a hasiči jej následně transportovali do vrtulníku. 

https://www.hzscr.cz/clanek/zachranovali-jsme-zraneneho-ze-studny.aspx



V Praze 4 se zřítila část domu, pod troskami se naštěstí nikdo nenacházel

V úterý, 17. května 2022, od 19:31 hodin zasahovaly jednotky z několika stanic u pádu části domu v Údolní ulici v Praze 4. Podle PHA_v Praze 4 se zřítila část domu_hasiči si kynology prohledávají trosky domu.jpgpředběžných informací se v domě nikdo nenacházel.

Na místo byl povolán statik a také skupina kynologů se speciálně vycvičenými psy na vyhledávání osob v sutinách, kteří později potvrdili informaci, že se v domě v době pádu nikdo nenacházel. K zásahu byl také povolán vyprošťovací kontejner.

Ve 22:30 se na místě stále nacházel statik a probíhalo šetření stavu budovy a před 23. hodinou jednotky hasičů opustily místo a vrátily se zpět na své základny. Z důvodu špatné stability objektu zůstala ulice i po odjezdu hasičů stále uzavřena.

https://www.hzscr.cz/clanek/v-praze-4-se-zritila-cast-domu-pod-troskami-se-nastesti-nikdo-nenachazel.aspx



Českou republiku zasáhly v noci na dnešek silné bouřky

21. 5. 2022 (PJ) - Hasiči v celé republice vyjeli včera celkem k 1467 událostem. Na jejich likvidaci se podílelo 1764 jednotek požární ochrany, z toho 766 jednotek HZS ČR a 998 jednotek dobrovolných hasičů. 

 Z celkového počtu událostí připadlo přes 75% na technické zásahy v souvislosti s platnou výstrahou ČHMÚ na výskyt velmi silných bouřek. Jednalo se především o odstraňování stromů a jejích částí padlých na komunikace a stavby.

V Lužné u Rakovníka hasiči zasahovali u požáru hospodářského stavení s dílnou, které začalo hořet po úderu bleskem. Škody přesáhly 4 miliony korun.

           Obsah obrázku oheň, země, krb, kouřPopis byl vytvořen automaticky

Mezi nejvíce zasažené patřily kraje Středočeský, Plzeňský, Královéhradecký, Pardubický, Ústecký, Karlovarský a hl. m. Praha.

           Obsah obrázku text, strom, exteriér, silnicePopis byl vytvořen automaticky

https://www.hzscr.cz/clanek/ceskou-republiku-zasahly-vcera-silne-bourky.aspx



Hasiči vyprošťovali ruku mladé ženy v lisu na ovoce na Opavsku

Profesionální hasiči z HZS Moravskoslezského kraje se zapojili v úterý, 24. května 2022, odpoledne v obci Sosnová (okres Opava) do úspěšné záchrany zaklíněné levé ruky mladé dělnice, kterou vtáhly mezi sebe kovové válce lisu na ovoce, a to při čištění lisu.

Na vyproštění ruky použili hasiči ze stanice HZS MSK Krnov svou aku brusku a elektrickou brusku zaměstnavatele. Postupně odstranili pouzdro ložiska na hřídeli válce a vyřezali část konstrukce lisu nad hřídelí válce. Po vyřezání konstrukce hasiči válec nazvedli, a postižená ruka mohla být vytažena.

Po nezbytném ošetření týmem ZZS MSK byla žena transportována vrtulníkem LZS do Fakultní nemocnice v Ostravě.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-vyprostovali-ruku-mlade-zeny-v-lisu-na-ovoce-na-opavsku.aspx
 



ZVÍŘATA



Záchrana koně na Odersku ze žlabu a káčátek v Ostravě z kanálu

Hned dvakrát se profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje (HZS MSK) postarali během pondělí 9.5.2022 o záchranu živých tvorů. Před polednem vyjeli do obce Heřmánky (okres Nový Jičín, ORP Odry) vyprošťovat statného hřebce, zaklíněného ve stáji v krmném žlabu, navečer – asi ještě v souvislosti s nedělním Dnem matek – zachránili nervózní divoké kachně sedm malých káčátek, která spadla do nezajištěné kanálového otvoru v průmyslové zóně v Ostravě-Hrabové.

Na začátku dostali hasiči na krajském operační středisku informaci, že kůň uvízl v betonovém žlabu. Jaké bylo překvapení, když po příjezdu na místo nehody ležel vysílený kůň několik hodin v krmném betonovém žlabu o půdorysu asi 2 x 1 metr, a nemohl se ani hnout. Doslova vmáčknutý jako dílek od puzzle.

Ke stěnám stáje by se žádná vyprošťovací technika nedostala, tak hasiči použili důvtip, a pak i sílu. Pomocí většího kladiva a ručního plochého sekáče, tedy majzlíku, opatrně odsekali užší stranu žlabu. Žlab byl naštěstí postaven z cihel, beton byl jen na povrchu. Na odstranění delší strany žlabu použili hydraulický rozpínací válec, který hasiči obvykle používají u dopravních nehod při vyprošťování osob.

Koně pak posunuli do polohy vleže (ležel na nohou) tak, jak jim to doporučil veterinář, a přikryli ho dekou. Ten dal vysílenému koni infuzi. Kůň, který pravděpodobně ležel ve žlabovém zajetí už od noci z neděle na pondělí, podle něj potřeboval minimálně několik desítek minut či hodin na načerpání ztracené energie. Pak se prý sám postaví.

Koník neměl zlomenou nohu, jen na mnoha místech zad a nohou měl viditelné škrábance. A ještě měl otok hlavy, jak ji musel několik hodin držet ve žlabu vychýlenou – k narovnání mu bránilo dřevěné koryto na vodu nad hlavou. „Když jsme přijeli, tak nervózně kopal či cukal nohama. Museli jsme je přivázat. Pak asi pochopil, že jsme tam pro jeho dobro, pro jeho záchranu, a byl zcela klidný – i při pořádných ranách majzlíkem do stěny žlabu,“ uvedl velitel zásahu.

Ten trval zhruba hodinu a zapojily se do něj dvě svými silami jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Bílovec a Vítkov.

A jak se mohl kůň tak „hezky“ napasovat do žlabu? Nejpravděpodobnější verzí je to, že chtěl dosáhnout na zbytky chutného sena na dně žlabu, postavil se na dno předníma nohama – a sklouznul po linoleu, které seno přikrývalo…

Jednodušší, ale minimálně stejně pečlivou měli práci se záchranou živých tvorů hasiči ze stanice HZS MSK v Ostravě-Přívoze, kteří vyjeli v pondělí po 20. hodině do Ostravy-Hrabové zachraňovat malé kachničky z metr hlubokého kanálu s úzkým otvorem. Hasiče na ně, respektive na nervózně pobíhající a zoufale kdákající kachnu-matku, upozornili pracovníci průmyslového areálu.

Kachničky se tísnily v úzkém kanále na dně nezajištěné svislé kanálové vpusti. Hasiči na jejich co nejopatrnější vylovení použili podběrák. Za bedlivého dozoru starostlivé kachní matky postupně pomocí podběráku „vylovili“ sedm malých kachniček, které vždy po osvobození rychle utíkaly za svou mámou, a ta si je vždy spočítala.

Po vyproštění všech mláďat hasiči početnou kachní rodinu – i s viditelně klidnější a spolupracující dospělou kachnou, byť z divokého prostředí, převezli mimo zastavěnou průmyslovou zónu a vypustili do přírody.

https://www.hzscr.cz/clanek/zachrana-kone-na-odersku-ze-zlabu-a-kacatek-v-ostrave-z-kanalu.aspx



Krajtu v popelnici lovili hasiči z Plzeňského kraje

Hasiči ze stanice Domažlice byli v úterý, 17. května 2022, povoláni do Hluboké nedaleko Kdyně, kde pracovníci technických služeb nalezli v popelnici exotického hada.

Dle jejich zjištění šlo o krajtu, kterou odchytili a předali pracovníkům záchranné stanice živočichů ve Spáleném Poříčí.

https://www.facebook.com/HZSPk/photos/pcb.8116252105067354/8116249661734265



Záchrana bobra, kačen s káčaty, ovce, rorýse či pejska ve skruži - pomocí hasičů Olomouckého kraje

28. května 2022 - V průběhu posledních několika dnů zasahovali hasiči z Olomouckého kraje u ne příliš obvyklých událostí, které se týkaly záchrany bobra, kačen s káčaty, zraněné ovečky, rorýse zamotaného do silonu a psovi z hloubky dvou metrů. Zůstal bezmocně uvězněný ve skružích.  

První pomocí profesionálních hasičů byl čtvrteční (26. května) výjezd v Šumperku. Hasiči na fasádě pod plechovým krytem nalezli zcela bezvládného rorýse zamotaného do silonového lanka. S využitím výškové techniky jej hasiči vysvobodili, vymotali ze zajetí a vypustili do volné přírody.

Druhá událost v podobě záchrany s pestřejším výběrem se odehrála jiným směrem, tentokráte v retenční nádrži léčebny v Hranicích. Profesionální hasiči z Hranic zde do bezpečí dostali nejen bobra, ale i kačeny s káčaty. Bobr byl poté vypuštěn do volné přírody, doslovně lze říct, že jej hasiči doprovodili k řece Bečvě a ten poté odplaval.

Téměř ve stejnou dobu, tedy v pátek 27. května 2022, v odpoledních hodinách hasiči vypomohli v Petrově nad Desnou do bezpečí zraněné ovci z potoka pod viaduktem. Po záchraně ji hasiči odvezli na místními obyvateli poskytnutém vozíku, hovorově řečeno „kárce“, zpět k majitelům. Z důvodu zranění byl také přivolán veterinář.

Poslední byla záchrana psů ze skruží opět na Šumpersku v obci Postřelmůvek. Zde profesionální hasiči ze Šumperka vyprostili ze zajetí v hloubce dvou metrů psa, druhý ze psů zmizel v potrubí s vyústěním zhruba dalších 200 metrů. Hasiči chvíli vyčkávali nicméně pes se již neobjevil.

               OLK_Záchrana zvířat do textu.png

https://www.hzscr.cz/clanek/zachrana-bobra-kacen-s-kacaty-ovce-roryse-ci-pejska-ve-skruzi-pomoci-hasicu-olomouckeho-kraje.aspx


 

Hasičský záchranný sbor České republiky


Foto zdroj:
HZS Hl. města Prahy
HZS Středočeského kraje
HZS Plzeňského kraje

HZS Královéhradeckého kraje
HZS Jihomoravského kraje
HZS Olomouckého kraje

HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského kraje
 

Odkazy do noveho okna

KHK_Požár skladovací haly s balíky sena a slámy_hasiči míří s technikou do haly

KHK_Požár skladovací haly s balíky sena ... 

Detailní náhled

KHK_Požár skladovací haly s balíky sena a slámy_hasiči při zásahu v hale

KHK_Požár skladovací haly s balíky sena ... 

Detailní náhled

PHA_Požár bytu v Praze 11

PHA_Požár bytu v Praze 11 

Detailní náhled

PHA_Požár bytu v Praze 11_2

PHA_Požár bytu v Praze 11_2 

Detailní náhled

MSK_Požár traktoru na poli_hořící stroj

MSK_Požár traktoru na poli_hořící stroj 

Detailní náhled

MSK_Požár traktoru na poli_hasiči dohašují stroj

MSK_Požár traktoru na poli_hasiči dohašu... 

Detailní náhled

ZLK_Požár chatky v Uherském Brodě_Hasič leze po žebříku do hořícího objektu

ZLK_Požár chatky v Uherském Brodě_Hasič ... 

Detailní náhled

ZLK_Požár chatky v Uherském Brodě_zasahující hasiči

ZLK_Požár chatky v Uherském Brodě_zasahu... 

Detailní náhled

ZLK_Požár chatky v Uherském Brodě_zasahující technika

ZLK_Požár chatky v Uherském Brodě_zasahu... 

Detailní náhled

ZLK_Požár RD na Kroměřížsku_hořící objekt

ZLK_Požár RD na Kroměřížsku_hořící objek... 

Detailní náhled

ZLK_Požár RD na Kroměřížsku_Hasiči likvidují požár uvnitř domu

ZLK_Požár RD na Kroměřížsku_Hasiči likvi... 

Detailní náhled

JMK_Požár balíků slámy na Blanensku_hasičský nakladač přemisťuje hořící slámu

JMK_Požár balíků slámy na Blanensku_hasi... 

Detailní náhled

SČK_DN u Slaného_hasiči vyprošťují zraněnou osobu se zdemolovaného osobního vozu

SČK_DN u Slaného_hasiči vyprošťují zraně... 

Detailní náhled

MSK_Vyproštění OA ze zahrady rodinného domu pomocí vyprošťovacího speciálu

MSK_Vyproštění OA ze zahrady rodinného d... 

Detailní náhled

JMK_Záchrana zraněného muže ze studny

JMK_Záchrana zraněného muže ze studny 

Detailní náhled

JMK_Záchrana zraněného muže ze studny_pohled do studny

JMK_Záchrana zraněného muže ze studny_po... 

Detailní náhled

PHA_v Praze 4 se zřítila část domu_hasiči si kynology prohledávají trosky domu

PHA_v Praze 4 se zřítila část domu_hasič... 

Detailní náhled

MSK_Hasiči zasahovali u dopravní nehody v Kopřivnici

MSK_Hasiči zasahovali u dopravní nehody ... 

Detailní náhled

SČK_ČR zasáhly silné bouřky_blesk způsobil požár rodinného domu v Lužné u Rakovníka ve Středočeském kraji

SČK_ČR zasáhly silné bouřky_blesk způsob... 

Detailní náhled

PLK_ČR zasáhly silné bouřky_hasiči v Plzeňském kraji měli plné ruce práce s odklízením popadaných stromů

PLK_ČR zasáhly silné bouřky_hasiči v Plz... 

Detailní náhled

MSK_Hasiči vyprošťovali ruku mladé ženy z lisu na ovoce

MSK_Hasiči vyprošťovali ruku mladé ženy ... 

Detailní náhled

MSK_Záchrana kachniček

MSK_Záchrana kachniček 

Detailní náhled

MSK_Záchrana kachniček Z KANÁLU

MSK_Záchrana kachniček Z KANÁLU 

Detailní náhled

MSK_Záchrana koně

MSK_Záchrana koně 

Detailní náhled

OLK_Záchrana psa uvězněného ve skružích

OLK_Záchrana psa uvězněného ve skružích 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem