Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kurz pro dronaře

Od 20. do 21. 11. 2023 proběhl na IOO kurz pro piloty dronů, kterým byly představeny novinky v oblasti podpory technologií těchto letounů pro potřeby HZS ČR. Pro podporu dronů se demonstrovaly technologie pro přenos dat z odlehlých oblastí, možnosti přenosu obrazu z dronu v reálném čase skrze stream server a další. 

Součástí kurzu byly také praktické ukázky, jak tyto technologie využívat. Celková správa a práce s drony není jednoduchá, proto je pro jejich správné využití nutný výcvik pilotů.

IMZ_Drony_10.jpg

Drony mohou sloužit v případě zásahu k řadě účelům. U rozsáhlých požárů lesních porostů může poskytnout informace o rozloze požáru a směru šíření a může být využit i pro průzkum v nepřístupném terénu či oblasti, kde se běžnou technikou hasiči nedostanou. Využití najde také u požárů v průmyslových areálech, kde jej lze nasadit k mapování stavu požářiště a zasaženého objektu. Díky technické výbavě dokáže odhalit skrytá ohniska požáru nebo přiblížit konkrétní místo na požářišti. Nepostradatelnou součástí dronu v těchto případech je termokamera. U technických zásahů s destrukcí objektů pak může veliteli zásahu ukázat nestabilní části konstrukce, u událostí s nebezpečnou látkou lze provést průzkum z dostatečné vzdálenosti, aniž by byli ohroženi hasiči, popř. lze vyslat dron i do vnitřních nepřístupných oblastí, kde hrozí nebezpečí pro hasiče.

Bezpilotním letounem disponují již všechny kraje. Hasiči využili tuto techniku při mnoha mimořádných událostech. Podpora velitele zásahu ze vzduchu byla použita například u železniční dopravní nehody v Perninku, kde záběry z dronu pomáhaly vyhodnotit celkový rozsah místa události, či například ještě před příletem letecké záchranné služby rekognoskovat možnosti přistání záchranářských vrtulníku co nejblíž místa neštěstí. Drony se také osvědčily po výbuchu a požáru domu ve Strahovicích na Opavsku, kde probíhalo ohledání místa činu za pomocí těchto letounů.

Při rozsáhlém lesním požáru v Hřensku drony zprostředkovávaly taktický přehled o situaci na požářišti. Na jednotlivých úsecích monitorovaly riziková místa, aby na ně následně mohly být nasazeny pozemní síly.

Využití těchto prostředků je pro HZS ČR zcela zásadní, neboť velitel zásahu si může v reálném čase udělat ucelený přehled o rozsahu požáru, či jiné mimořádné události

V našem institutu se s drony počítá i pro využití ve všech oblastech činností a úkolů IOO, ať už se pro potřeby videostudia při dokumentaristické činnosti při velkých mimořádných událostech nebo pro záznam významných cvičení složek IZS, či rozšíření schopností výjezdové skupiny chemické laboratoře a zjišťování příčin vzniku požárů. V neposlední řadě lze využít drony i pro GIS jako zdroje velmi detailních lokálních snímků, které lze vložit do mapy.


Vloženo: 21. 11. 2023 | Aktualizace: 21. 11. 2023 | Email: spisovna.ilb@hzscr.cz

Odkazy do noveho okna

IMZ_Drony_02

IMZ_Drony_02 

Detailní náhled

IMZ_Drony_05

IMZ_Drony_05 

Detailní náhled

IMZ_Drony_08

IMZ_Drony_08 

Detailní náhled

IMZ_Drony_10

IMZ_Drony_10 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem