Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kuriózní zásahy hasičů v roce 2019

30. 12. 2019 - Hasičský záchranný sbor ČR by rád přispěl k dobré předsilvestrovské náladě a přináší výběr kuriózních zásahů, ke kterým vyjeli hasiči v roce 2019. 

V období od 1. ledna do 30. září 2019 zasahovali hasiči u 104 536 událostí, což je o 10,0 % více než ve stejném období roku 2018. Počet událostí narostl nejvíce u technických havárií, kam spadají zjednodušeně řečeno všechny zásahy, které nejsou požárem nebo dopravní nehodou. A zatímco požáry tvořily v tomto období pouze 14,2% z činnosti hasičů, technické zásahy byly zastoupeny v 57,3%. Mezi ně patří široká škála činností, od složitého zásahu v muničních skladech ve Vrběticích, likvidací následků větrných smrští (popadané stromy a větve) až právě po různé kuriózní zásahy, kdy je potřeba vyprostit zvířata nebo lidi. Příklady některých zásahů, které vyvolaly úsměv ve tváři, přinášíme nyní, abychom i my přispěli k příjemné Silvestrovské náladě.

1. ledna – 30. září

2017

2018

2019

Technické havárie

46 780

50 021

59 926


I když zrovna nemáte svůj den a něco se nedaří, nezoufejte, jsou nablízku hasiči
 


Kočárek v Labi
Nečekaný konec měla únorová podvečerní procházka matky, která si vyšla s kočárkem a dítětem na Podskalské nábřeží v Kolíně. V blízkosti lávky u zimního stadionu jí náhle kočárek vyklouzl z ruky a sjel do Labe. Naštěstí maminka v té chvíli vedla dítě druhou rukou, takže byl prázdný. Jinak by přivolaní kolínští hasiči zachraňovali kočárek včetně malého „Plaváčka“. Ti byli na místě i se člunem za několik málo minut. Kočárek, který zvolna plaval asi tři metry od kraje směrem k Nymburku, se jim podařilo zachytit ze břehu hákem a přitáhnout. Do příjezdu manžela pak hasiči poskytli ženě s dítětem tepelný komfort v kabině zásahového vozidla.
https://www.facebook.com/HzsStredoceskehoKraje/posts/2779957098768101

Uvězněn v kontejneru
Profesionální hasiči z Mladé Boleslavi vyjeli 3. prosince na žádost městské policie k netradiční záchraně do ulice Mileny Hážové, kde vlezl muž do mobilního kovového kontejneru na textil, ale už se nedokázal vlastními silami dostat ven. Hasiči byli na místě za pár minut a nezraněného „vězně“ ze železné kobky vysvobodili pomocí ručního vyprošťovacího nástroje a úhlové brusky.
https://www.facebook.com/HzsStredoceskehoKraje/posts/2779957098768101

Hasiči s Horskou službou zachraňovali paraglidistu z buku
Dvě jednotky hasičů společně se dvěma členy Horské služby Beskydy zachraňovaly zkušeného paraglidistu z jižní Moravy, který při letu z beskydského vrchu Javorový přistál, poněkud neočekávaně, místo na zemi na vzrostlém buku v katastru obce Krásná (okres Frýdek-Místek). Z výšky 20 metrů mu záchranáři pomohli pomocí lezecké techniky a sousedního stromu. Událost se obešla díky bohu bez zranění.
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-s-horskou-sluzbou-zachranovali-paraglidistu-z-buku-pak-sami-cyklistu.aspx

Hasiči odstranili prsten z prstu pomocí multifunkčního nářadí.

Dne 15. března byli profesionální hasiči přivoláni na oddělení chirurgie v nemocnici v Kroměříži, aby odstranili mladému muži prsten z prostředníčku pravé ruky. Muži nejprve pomáhal odstranit prsten z nateklého prstu jeho kamarád pomocí štípacích nůžek. To se mu však nepodařilo. Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že prsten má po předchozím pokusu o odstranění vytvořenu ostrou hranu. Nemohli tak k sundání použít provázek. Mezi prst a prsten proto vložili pro ochranu kus plechu. K naříznutí prstenu použili multifunkční nářadí s malým rozbrušovacím kotoučem. Po dostatečném oslabení materiálu prsten odstranili pomocí štípacích kleští. „Pán prstenu“ tak sice o prsten přišel, ale ruka včetně všech prstů mu naštěstí zůstala.
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-odstranili-prsten-z-prstu-s-pomoci-multifunkcniho-naradi.aspx


 

Setkali jsme se s experty na řízení …
 

Prostě se tam nevešel...
.. co k tomu říct? Někdy to prostě nevyjde.
Profesionální jednotky stanic Litovel a Olomouc dne 12.dubna vyprošťovaly nákladní vozidlo zaseknuté v zábraně vymezující maximální výšku pro vjezd vozidel v Mladči-Nové Zámky. Hasiči část demontovali a s využitím technického speciálu z mostu vozidlo odstranili.
https://www.facebook.com/hasici.olomouc/posts/2372061676179382

Jak v autě přeskočit svodidla a "zapíchnout" to do úzkého kanálu
Auto uvězněné v odtokovém kanálu a v něm řidič, který nemůže ven. Takovou situaci řešili ve středu, 13. listopadu, jeseničtí hasiči za Bělou pod Pradědem ve směru na Vidly. Po příjezdu hasiči ihned vytáhli z vozu zraněnou osobu, poskytli jí první pomoc a tepelný komfort. Poté ji předali do péče zdravotnické záchranné službě. Jeřábem pak hasiči automobil z kanálu vyprostili.
https://www.facebook.com/hasici.olomouc/posts/2765006386884907

Nebylo by lepší zaparkovat jinde?
U dopravní nehody osobního auta zasahovali 14. března hasiči ze stanice Karlovy Vary. Nehoda se stala v Drahovicích, auto zde narazilo do domu. Zraněnou řidičku si převzala posádka záchranné služby. Provoz v místě nehody byl v průběhu řešení události omezený.
https://www.facebook.com/HZSPk/posts/3067818939910721

Zvířata mohou být také, i když nedobrovolně, účastníky dopravních nehod
 

V Rakovníku se z převráceného traktoru s vlekem vysypaly ryby
K neobvyklé dopravní nehodě do křižovatky ulic Lišanská a Kollárova v Rakovníku, byla 12. října přivolána profesionální jednotka z Rakovníka. Traktor s valníkem, který vezl v přepravních kádích živé kapry, se převrátil a kapři se vysypali po celé šířce komunikace až do vzdálenosti několika desítek metrů. Hasiči, po zajištění místa nehody a protipožárním opatření, pomohli rybářům s posbíráním dvou a půl tuny ryb do náhradních kádí s vodou. Po otočení soupravy na kola a naložení na odtah jednotka ještě opláchla velice kluzkou vozovku. Lehce zraněný řidič traktoru byl po ošetření převezen sanitkou do rakovnické nemocnice. A kapři? Ti byli určitě rádi, že nehodu přežili. Mají z toho každopádně zážitek na celý život… nebo měli. Minimálně do Vánoc…              
https://www.hzscr.cz/clanek/v-rakovniku-se-z-prevraceneho-traktoru-s-vlekem-vysypaly-ryby.aspx

 

Na Znojemsku havaroval kamion převážející dobytek – z hasičů se na chvíli stali kovbojové
17. října byly vyslány čtyři jednotky profesionálních hasičů k nehodě kamionu na silnici u Moravského Krumlova-Polánky. Řidič byl po jejich příjezdu ošetřen a následně odvezen záchrannou službou. Pak začalo „rodeo“. Kamion totiž převážel 68 kusů dobytka. Část zvířat se po nehodě vydala na pastvu na přilehlé pole. Zbylé býky vypustili hasiči z druhé části poškozeného návěsu. Hasiči se snažili dobytek dostat do jednoho stáda, což se nakonec podařilo. Jedno zvíře však uteklo. Odvážní hasiči se zraněnému, vyplašenému a agresivnímu býkovi postavili ve snaze zahnat jej ke stádu. Ten se však ukryl v pásu kukuřice, takže kovbojům musel nakonec přiletět na pomoc policejní vrtulník.
https://www.hzscr.cz/clanek/na-znojemsku-havaroval-kamion-prevazejici-dobytek.aspx

 

A občas se zvířátka do nějaké té svízelné situace dostanou vlastním přičiněním
 

Jak se to tele jedno dostalo do jímky?
V Litohlavech vytáhli hasiči 25. listopadu z asi 2–3 m hluboké jímky tele. To jako zázrakem neutrpělo žádné větší poranění, ale příště už určitě bude dávat mnohem větší pozor na to, kam šlape.
https://www.facebook.com/HZSPk/posts/3783533835005891

Záchrana výra
Dne 22. srpna byli hasiči ze stanice Klatovy přivoláni k zásahu do Malonic. Měli za úkol vyprostit výra z přibližně 6 metrů hluboké fekální jímky. Hasiči se ke zvířeti slanili pomocí lezecké techniky a pomocí odchytového naběráku jej odlovili. Když byl opeřenec z jímky venku, tak se ho ujal pracovník záchranné stanice živočichů a spolu s hasiči mu dopřál náležitou očistu. Jak se výr do jímky dostal a jak ocenil následné sprchování, bohužel nevíme. Možná něco víc napoví jeho výraz bezprostředně po koupeli. 
https://www.facebook.com/HZSPk/posts/3493084614050816

Bažant na fotbalovém hřišti.
Hasiči ze stanice Karlovy Vary byli dne 26. března přivoláni na záchranu bažanta, který byl zamotán do sítě na fotbalovém hřišti. Vzhledem k tomu, že uvízl příliš vysoko, museli hasiči použít automobilový žebřík, aby se k němu mohli dostat. Nakonec se jim podařilo bažanta vyprostit ze sítě a pustit na svobodu. Příště, až bude chtít sledovat fotbalový zápas, bychom mu poradili, aby zůstal pokud možno na zemi. Bude mít sice horší výhled, ale každopádně to bude bez komplikací.

V jihočeské metropoli se málem utopil ježek
Loni středočeští hasiči řešili záhadu hlavolamu, když se snažili vysvobodit ježka z klece. Letos, 5. června odpoledne, si chtěl jeho kamarád z Českých Budějovic zřejmě zaplavat v řece, ale podcenil své síly. Na jeho záchranu byli vysláni českobudějovičtí profesionální hasiči, když dostali oznámení na tísňovou linku, že se u Zátkova nábřeží topí ježek. Hasiči, vybaveni člunem, doplavali k ježkovi, vytáhli ho z vody a na břehu ho vypustili.
https://www.hzscr.cz/clanek/uprostred-jihoceske-metropole-se-topil-jezek.aspx 

Kočka a radiátor
V sobotu 30. listopadu vyjela jednotka pražských hasičů z Petřin do ul. Junácká v Praze na Břevnově k záchraně kočky. Ta uvízla zadní tlapkou v radiátoru. Hasičům se podařilo zadní tlapku z radiátoru vyprostit a předat kočku veterinářům, kteří ji poskytli ošetření. Příště nesmí strkat tlapky, kam nemá…
https://www.facebook.com/hzspraha/photos/pcb.3482443778447387/3482442811780817/?type=3&theater 

Ostravští hasiči chytali leguána
16. srpna odchytávali hasiči leguána v ostravské městské části Hrabůvka. Leguán se procházel mezi domy, navštívil i zahradu místní mateřské školy. Do příjezdu hasičů ze stanice HZS MSK Ostrava-Přívoz, která se specializuje na manipulaci se zvířaty, bránili zvířeti v útěku do neznáma policisté. Hasiči leguána polapili, a i přes jeho silnou nelibost jej umístili do plastového sudu s děrovaným víkem, který s sebou pro podobné příležitosti vozí. Celá akce přitáhla pozornost nejen kolemjdoucích, ale i obyvatel blízkého domu. Zanedlouho se na místo dostavil i samotný majitel leguána, který hasičům popsal, jak zvíře využilo chvilkové nepozornosti a pootevřeného okna a vyrazilo do světa. Jednotka poté ještěra odnesla v sudu do bytu a tam ho předala šťastnému majiteli.
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-v-ostrave-chytali-leguana-neobvykle-zvire-pritahovalo-pozornost-okoli.aspx 

Mýval na lampě veřejného osvětlení
Hasiči stanice Domažlice a JSDH Bělá nad Radbuzou zachraňovali 15. října z lampy veřejného osvětlení v Bělé nad Radbuzou mývala. Ten se chtěl zřejmě ukrýt před nebezpečím na lampě, pak už ale nedokázal sám slézt. Hasiči jej pomocí odchytové sítě odlovili a předali pracovníkům záchranné stanice živočichů.
https://www.facebook.com/HZSPk/posts/3648794208479855
 

Co jsme letos ulovili?
 

Z rýmařovského rybníka hasiči vylovili velkou zelenou žábu
Velkou tygří žabičku, přesněji menší světle zelený osobní automobil Opel Tigra, úspěšně vylovili hasiči v pátek 11. října z rybníka na pomezí obcí Rýmařov, místní část Jamartice, a Velká Štáhle. Mladému řidiči se po nehodě podařilo vylézt z ledové vody a hustého rákosí bez cizí pomoci ještě před příjezdem hasičů. Do odstraňování následků nehody a záchrany téměř utopeného plechového miláčka, maskovaného v husté rybniční flóře, se zapojily dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic Bruntál a Rýmařov, především jejich vyprošťovací speciál na podvozku Tatra 815, a jednotka dobrovolných hasičů Rýmařov.
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-vylovili-z-rymarovskeho-rybnika-velkou-zelenou-zabu.aspx 

Hasiči z Pardubického a Královéhradeckého kraje si v jeden den přišli dokonce na 2 úlovky
V roli rybářů se 29. listopadu ocitli i hasiči z Pardubic a hasiči potápěči ze sousedního Královéhradeckého kraje. Nejprve byli policisty přivoláni k Labi v Pardubicích, přesněji k mostu Kpt. Bartoše, kde bylo nutné vyzvednout potopené vozidlo, které pod hladinou bylo zřejmě delší dobu. Vozidlo bylo prázdné, a tak bylo na potápěčích a hasičích, aby ho bezpečně vyzvedli na břeh. Aby toho nebylo málo, odtud společně obě jednotky vyjížděly k dalšímu případu. Tentokrát do Lázní Bohdanče, kde řidič s dodávkou skončil v Opatovickém kanálu. Vozidlo bylo zhruba do poloviny potopené. Řidiči se povedlo dostat se ven z dodávky. Hasiči řidiče ošetřili a předali do péče zdravotnické záchranné služby. Hasiči spolu s potápěči umístili vozidlo na speciální rám a pomocí jeřábu ho vytáhli ven.
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-spolu-s-potapeci-dnes-z-vody-vylovili-hned-dve-auta.aspx 

Vylovení srnce z ostravského bazénu
Profesionální hasiči ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Přívoze, která se zaměřuje na záchranu zvěře, 25. července ráno – „vyjeli“ do Slezské Ostravy, kde se v zapuštěném venkovním bazénu pohyboval téměř jako neřízená střela statný srnec, který si odskočil z nedaleké přírody. „Plaval krásně jako kůň,“ poznamenal velitel zásahu. Zřejmě brzičko ráno přeskočil více než metrový plot a překvapivě žuchnul do hluboké vody místo do kousku zelené travičky. Na syčícího a chrčícího srnce s ostrými parůžky, který jasně vypadal, že se nechce vzdát bez boje, použili přívozští hasiči odchytovou smyčku na psy. K místu finálního výlovu jej naháněli nejrůznějšími dlouhými nástroji a tyčemi. Po úspěšném navlečení oprátky jej rychle, ale s nejvyšší opatrností vytáhli na břeh a odnesli do nedalekého lesa. Záchrana zabrala hasičům pouhých sedm minut. „Určitě nebyl nijak zraněn, pelášil jako divý,“ dodal jeden z jeho zachránců. I ti vyvázli bez zranění…
https://www.hzscr.cz/clanek/vyloveni-statneho-srnce-z-ostravskeho-bazenu.aspx

Foto a texty zdroj:
HZS Hlavního města Prahy
HZS Středočeského kraje
HZS Plzeňského kraje
HZS Karlovarského kraje
HZS Pardubického kraje
HZS Jihočeského kraje
HZS Jihomoravského kraje
HZS Olomouckého kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského kraje

Odkazy do noveho okna

31. HZS MSK_Vylovení statného srnce z ostravského bazénu_2

31. HZS MSK_Vylovení statného srnce z os... 

Detailní náhled

30. HZS MSK_Vylovení statného srnce z ostravského bazénu

30. HZS MSK_Vylovení statného srnce z os... 

Detailní náhled

29. HZS PAK_Hasiči z Pardubického a Královéhradeckého kraje si v jeden den přišli dokonce na 2 úlovky

29. HZS PAK_Hasiči z Pardubického a Král... 

Detailní náhled

28. HZS MSK_Z rýmařovského rybníka hasiči vylovili velkou zelenou žábu

28. HZS MSK_Z rýmařovského rybníka hasič... 

Detailní náhled

27. HZS PLK_Mýval na lampě veřejného osvětlení_2

27. HZS PLK_Mýval na lampě veřejného osv... 

Detailní náhled

26. HZS PLK_Mýval na lampě veřejného osvětlení

26. HZS PLK_Mýval na lampě veřejného osv... 

Detailní náhled

25. HZS MSK_Ostravští hasiči chytali leguána_2

25. HZS MSK_Ostravští hasiči chytali leg... 

Detailní náhled

24. HZS MSK_Ostravští hasiči chytali leguána

24. HZS MSK_Ostravští hasiči chytali leg... 

Detailní náhled

23. HZS Hl. m. Prahy_Kočka a radiátor_2

23. HZS Hl. m. Prahy_Kočka a radiátor_2 

Detailní náhled

22. HZS Hl. m. Prahy_Kočka a radiátor

22. HZS Hl. m. Prahy_Kočka a radiátor 

Detailní náhled

21. HZS JČK_V jihočeské metropoli se málem utopil ježek_2

21. HZS JČK_V jihočeské metropoli se mál... 

Detailní náhled

20. HZS JČK_V jihočeské metropoli se málem utopil ježek

20. HZS JČK_V jihočeské metropoli se mál... 

Detailní náhled

19. HZS KVK_Bažant na fotbalovém hřišti

19. HZS KVK_Bažant na fotbalovém hřišti 

Detailní náhled

18. HZS PLK_Záchrana výra_2

18. HZS PLK_Záchrana výra_2 

Detailní náhled

17. HZS PLK_Záchrana výra

17. HZS PLK_Záchrana výra 

Detailní náhled

16. HZS PLK_Jak se to tele jedno dostalo do jimky_2

16. HZS PLK_Jak se to tele jedno dostalo... 

Detailní náhled

15. HZS PLK_Jak se to tele jedno dostalo do jimky

15. HZS PLK_Jak se to tele jedno dostalo... 

Detailní náhled

14. HZS JMK_Na Znojemsku havaroval kamion převážející dobytek_2

14. HZS JMK_Na Znojemsku havaroval kamio... 

Detailní náhled

13. HZS JMK_Na Znojemsku havaroval kamion převážející dobytek

13. HZS JMK_Na Znojemsku havaroval kamio... 

Detailní náhled

12. HZS SČK_V Rakovníku se z převráceného traktoru vysypaly ryby_2

12. HZS SČK_V Rakovníku se z převrácenéh... 

Detailní náhled

11. HZS SČK_V Rakovníku se z převráceného traktoru vysypaly ryby

11. HZS SČK_V Rakovníku se z převrácenéh... 

Detailní náhled

10. HZS KVK_Nebylo by lepší zaparkovat jinde

10. HZS KVK_Nebylo by lepší zaparkovat j... 

Detailní náhled

9. HZS OLK_Jak v autě přeskočit svodidla a zapíchnout to do úzkého kanálu

9. HZS OLK_Jak v autě přeskočit svodidla... 

Detailní náhled

8. HZS OLK_Prostě se tam nevešel

8. HZS OLK_Prostě se tam nevešel 

Detailní náhled

7. HZS ZLK_Hasiči odstraňovali prsten

7. HZS ZLK_Hasiči odstraňovali prsten 

Detailní náhled

6. HZS MSK_Hasiči s Horskou službou zachraňovali paraglidistu z buku_2

6. HZS MSK_Hasiči s Horskou službou zach... 

Detailní náhled

5. HZS MSK_Hasiči s Horskou službou zachraňovali paraglidistu z buku

5. HZS MSK_Hasiči s Horskou službou zach... 

Detailní náhled

4. HZS SČK_Uvězněn v kontejneru_2

4. HZS SČK_Uvězněn v kontejneru_2 

Detailní náhled

3. HZS SČK_Uvězněn v kontejneru

3. HZS SČK_Uvězněn v kontejneru 

Detailní náhled

2. HZS SČK_Kočárek v Labi 2

2. HZS SČK_Kočárek v Labi 2 

Detailní náhled

1. HZS SČK_Kočárek v Labi

1. HZS SČK_Kočárek v Labi 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem