HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krajská soutěž HZS Jihočeského kraje ve vyprošťování

V pátek 14. září 2012 se na Horním náměstí v Prachaticích uskuteční Krajská soutěž Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.  

 Krajské soutěže se zúčastní jedno družstvo z každého územního odboru HZS Jihočeského kraje. Vítěz postupuje na Mistrovství republiky HZS ČR, které se koná jednou za dva roky a letos jej pořádá v Karlových Varech ve dnech 21. – 22. září 2012 Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje.
Úkolem každého soutěžního družstva, jež je složeno ze čtyř členů (velitel a tři hasiči), je v rámci dvacetiminutového časového limitu bezpečně a efektivně vyprostit zraněnou osobu z havarovaného auta, a to za použití požární techniky a věcných prostředků požární ochrany a za využití taktických a odborných postupů. Součástí vyproštění zraněného je také poskytnutí předlékařské pomoci a transport zraněného na místo simulující vozidlo zdravotnické záchranné služby.
Výkon soutěžního družstva je hodnocen rozhodčími, kterými jsou jak příslušníci HZS Jihočeského kraje, tak zdravotníci ZZS. Rozhodčí hodnotí družstva ve třech oblastech: taktika (přístup k místu nehody, provádění průzkumu, protipožární zabezpečení, velení u zásahu, spolupráce týmu), technické provedení zásahu (stabilizace vozidla, uvolnění, vyproštění a transport zraněné osoby) a předlékařská pomoc.
Aby se akce i pro soutěžící co možná nejvíce blížila realitě, neznají soutěžní družstva do poslední chvíle situaci, ke které jsou povoláni. Před začátkem soutěže si velitelé družstev losují scénáře a pořadí. Nevědí však, jak konkrétní scénář vypadá, jakým způsobem budou havarované vozy nastaveny, zda se nejedná o hromadnou nehodu či zda vůz nebude vklíněn do překážky apod.
 
Časový průběh soutěže:
  • prezence soutěžících a rozhodčích                                   do 8:00 hodin
  • porada rozhodčích a velitelů družstev, losování pořadí     8:00 – 8:30 hodin
  • zahájení soutěže nástupem týmů a rozhodčích                 8:30 hodin
  • soutěžní zásahy                                                                 9:30 – 14:30 hodin
  • vyhodnocení                                                                     14:30 – 15:00 hodin
  • nástup týmů a ukončení soutěže                                     15:00 hodin
  
Místo konání soutěže: Horní náměstí, Prachatice - Loc: 49°0'56.291''N, 13°59'38.391''E.
 
Soutěž ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel je velmi atraktivní podívanou. Je možné zde vidět práci hasičů tak, jak ve skutečnosti opravdu u dopravních nehod probíhá.
Přijměte proto pozvání a přijďte se podívat.

 

vytisknout  e-mailem