HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kontroly památek

Státní zámek Slatiňany byl ve čtvrtek 7. listopadu v odpoledních hodinách v obležení hasičů. Hasiči nebyli v roli rytířů, kteří by dobývali zámek, ale konalo se zde cvičení na zdolávání požáru kulturní památky. Hasiči během cvičného zásahu trénovali koordinaci zásahu v nepřehledném a dispozičně složitém historickém objektu, záchranu osoby, využití termokamery, dálkovou dopravu vody, využití možnosti nasazení automobilového žebříku a jeho možné použitelnosti na západní část objektu zámku i seznámení všech hasičů na specifický druh stavby.

Specifickými stavbami jsou památky, na které během celého roku hasiči Pardubického kraje provádějí nejen taktická cvičení, ale také kontroly, a to proto, aby historické objekty v případě požáru poškodily plameny co nejméně.

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje prováděl dlouhodobě kontroly kulturních památek dle zadání z Generálního ředitelství HZS ČR.

Každý rok jsme provedli 12 kontrol kulturních památek. „V našem kraji jsme si vždy vybírali různorodé památky. Kontroloři zamířili na zámky, hrady, kostely, ale i divadla a muzea,“ přibližuje různorodost kontrol kpt. Mgr. Dominika Bínová z oddělení stavební prevence, kontrolní činnosti a ZPP HZS Pardubického kraje.

Kontroly nedopadly nejhůře. „Například letos z 12 provedených kontrol byly jen 4 se závadami. V roce 2018 jsme provedli 20 kontrol a s nedostatky byly pouze 3 objekty,“ upřesňuje Dominika Bínová. Ve většině případů se jedná o závady typu – neoznačení hlavních uzávěrů vody/elektřiny a neoznačení únikových směrů.

Obecně lze říci, že provozovatelé těchto památek mají problém s používáním bezpečnostních tabulek a hasicí přístroje bývají často důmyslně schované. (Důvod je stejný jako u bezpečnostních značek, provozovatelům se nelíbí, když například v historické komnatě či ve výstavním sálu visí červený hasicí přístroj). 

Co se týče vybavení prostředky pro hašení požáru, většinou staré objekty typu kostely a hrady mají pouze přenosné hasicí přístroje. 

Zámky už mívají instalovanou elektrickou požární signalizaci, kde mají i kouřová čidla a případný požár by byl zde dříve zpozorován. Divadla a muzea už ve většině případů mají vybavení lepší i z důvodů, že zde dochází k různým přestavbám a "modernizaci" (jsou zde většinou již umístěna nouzová osvětlení, nástěnné hydranty, požární dveře, elektrická požární signalizace atd.).


por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

TC zámek

TC zámek 

Detailní náhled

TC zámek1

TC zámek1 

Detailní náhled

TC zámek2

TC zámek2 

Detailní náhled

TC zámek3

TC zámek3 

Detailní náhled

TC zámek4

TC zámek4 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem