Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Konec listopadu se nesl v duchu návštěvy zvídavých dětí

Odpoledne 30. listopadu 2022 bylo věnováno nejen výuce hasičů v probíhajících kurzech, ale do prostor ŠVZ HZS ČR Brno (ŠVZ) dorazila zvídavá skupina z Klubu nadaných dětí (KND) ze ZŠ Masarova v Brně. 

V průběhu exkurze se děti seznámily s prací hasičů, přičemž velký prostor byl věnován potápěčské službě u HZS ČR. Děti se dozvěděly o požadavcích kladené na hasiče-potápěče a o způsobu uplatnění potápěčů při zásazích jednotek požární ochrany či v rámci integrovaného záchranného systému. Byla jim představena činnost potápěčů u konkrétních typů zásahů. Prakticky jim bylo předvedeno vybavení a výstroj potápěče. Jednotlivé části výstroje si mohly vyzkoušet. Děti si také potěžkaly dýchací přístroj s tlakovými láhvemi na zádech figuranta-potápěče.

Během exkurze měly děti navíc možnost sledovat výcvik hasičů v ohňovém domku či přípravu budoucích hasičů-strojníků při výcviku s výškovou technikou.

Že návštěva dětí bude probíhat v poněkud jiném duchu, než jsme u této věkové skupiny zvyklí, bylo jasné od počátku. Zvídavé dotazy, často velmi exaktní, dávali tušit, že seznámení dětí z KND s prací hasičů se ponese v jiném záběru. Snad nejvíce se výše uvedené projevilo při povídání o používané technice u jednotek požární ochrany a při návštěvě garáží s technikou ŠVZ. Z úst dětí padaly otázky typu: „Kolik váží tato cisterna?“ „Kolik přesně, kolik tun?“ (Informace a srovnání s váhou slonů byla pro tazatele nedostačující. Tuny doplněny J.) „Kolika volty je nabíjena baterie?“ (Při informaci o udržování techniky v pohotovostním stavu.) „Jaký je nejvyšší žebřík v ČR?“ (Při povídání o VT.)

Mnoho otázek bylo dětem z KND zodpovězeno, na některé se z důvodu postupujícího času nedostalo, protože bylo nutné se vydat na cestu domů za rodiči. Přesto děti odcházely nadšené z nových poznatků a plné očekávání s příslibem možnosti budoucí návštěvy, aby se dostalo i na další oblasti jejich zájmu. Děkujeme za návštěvu a už nyní se na děti z KND těšíme!

1.jpg4.jpg5.jpg


kpt. Ing. Tereza Findeisová

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem